Калин Стоянов се ядоса на сигнал от синдикат "Огнеборец" за липсващите предпазни облекла Снимка: © Министерство на отбраната

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов реагира с недоволство на репортерски въпрос за липсата на предпазни облекла за пожарникарите, които работят вече 10 дни по овладяването на огнища в няколко района на страната.

"Колега, нека да спрем с тези въпроси, които не са много подходящи в тази ситуация", репликира Стоянов журналист от Нова ТВ, насред поредното си интервю по повод горските пожари.

Репортерът всъщност поставяше въпрос, който повдигнаха от Синдикат "Огнеборец". Техният ръководител Венцислав Станков се оплака от това, че гаражите на Пожарните са пълни с техника, но вече няма кой да работи в една от най-тежките професии в службата на МВР.

Станков изрично посочи, че има проблем със защитните облекла за пожарникари, като последните от тях са осигурени през 2012-2013.

"Имаше две обществени поръчки за по 2400 облекла за гасене на горски пожари. Експлоатационните им качества са за пет години. След това имаше обществена поръчка, която пропадна. Моите колеги са облечени кой с каквото има", каза той в сутрешния блок на Нова.

"Да, пожарникарите са с тениска там, където е нужно да бъдат с тениска", отговори Калин Стоянов след първоначалното си раздразнение. "Да, има облекла достатъчни. Аз не мога да поема отговорност и да обяснявам защо някой преди мен не е осигурявал необходимото облекло. Има обществени поръчки, МВР не ги бави. Няколко пъти беше обяснено, че забавянето става заради обжалване на фирмите. Станах ли ясен?".

Според регистъра на обществените поръчки - последната голяма процедура за облекла за пожарникари е направена през лятото на 2023 г., малко след като Стоянов стана министър.

Тя е за 6000 комплекта лични предпазни средства - включително топлозащитни облекла, каски, ръкавици, обувки, колани и качулки. Явили са се четири фирми, три от които са отстранени по различни причини. Ценовите предложения са отворени едва през февруари 2024 г., а през април 2024 поръчката е прекратена от ГД "Пожарна безопасност" с основание, че е останал само един участник.

В регистъра на Комисията за защита на конкуренцията по тази обществена поръчка не се откриват подадени жалби.

Бившият дългогодишен началник на дирекцията Николай Николов реши да се включи след Стоянов, за да обясни, че защитните дрехи може да се носят и след 10-годишна употреба.

"Вярно е, че има известен недокомплект, но това не значи, че хората, които изпращаме ние, са голи и боси, или някой от техните ръководители ги праща по тениска. Бъдете сигурни, че това не е така", каза Николов.

"Аз знам какво съм заложил по мое време. Но кога ще се случат, не зависи от мен", каза още Калин Стоянов.

Според представителя на Синдикат "Огнеборец" колегите му работят по тениски не защото искат - напротив, това е опасно и е нарушение на правилата за труд - а защото телата им прегряват в защитните облекла.

Според Венцислав Станков, има разработени нови образци за облекло на пожарникари от 5 години насам, но поръчка за тестови модели още не е обявена.

"Сега трябва да се закупят около 5 000 облекла. За да се подменят регулярно, трябва годишно да се купуват минимум по 1100-1200. Това е само за горските пожари. По същия начин стои въпросът и с облекла за пожари в закрити помещения", твърди още синдикалният лидер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024