Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Калина Константинова, която в момента е член на ПГ на "Продължаваме промяната", е номинирана за вицепремиер, който да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация".

Това потвърди тя пред журналисти в Народното събрание, като уточни, че окончателният списък с имена на министри няма да бъде готов, преди коалиционното споразумение да бъде подписано.

"На финалната права сме преди подписването на коалиционното споразумение. Когато това се случи, ще отправим покана към всяка една от партиите да направи своите номинации за конкретен пост", каза тя.

Позицията, която Константинова вероятно ще поеме, беше наречена от нея "вицепремиер по ефективното управление".

"Това е дигитална трансформация на държавната администрация. Надявам се до броени дни да бъде подписано коалиционното споразумение. Останали са съвсем малки детайли и финални щрихи. Вече споразумението не е в ръцете на експертите, а в ръцете на самите политически партии", казва още тя.

Според Асен Василев от "Продължаваме промяната" в новото правителство ще има петима вицепремиери - по един от всяка партия (ПП, БСП, ИТН и ДБ) плюс зам.-министър-председател по ефективното управление. Създават се и две нови министерства, на електронното управление и на растежа и иновациите.

Коя е Калина Константинова?

Калина Константинова е родена на 18 май 1984 г., завършила е икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки.

От май до септември 2021 г. тя беше зам.-министър на икономиката в екипа на Кирил Петков. Тя е работила като икономист в гражданската организация MoveBG 2013-2014, а през 2017-2019 ръководи програмата на "Америка за България" за бизнес среда. В последните две години е била главен търговски директор на компанията за IT сигурност LogSentinel.

Основателят на LogSentinel е Божидар Божанов - депутатът от "Демократична България", който е спряган за евентуален министър по електронното управление.

Тя е работила и като съветник на Асен Василев по време на мандата му като служебен министър на икономиката през 2013 г., а през 2014-2017 г. е била съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната реформа.


Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милостАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024