Калина Константинова от ПП-ДБ: 118 жени за последните 5 г. са жертви на подобно посегателство

"118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство", допълни Константинова.

Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова, като коментар на предложенията за промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Тя добави, че "всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие".

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология и псевдо интерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", поясни тя.

Според нея в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ.

„ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица”, каза още Константинова.

Тя обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишното момиче от Стара Загора, ако новите предложения за изменение в закона са били приети още миналата седмица.

„Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила.

Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023