Харис изрази "непоколебим ангажимент" към Израел, но призова за край на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис потвърди "непоколебимия ангажимент" на САЩ към Израел, но призова за прекратяване войната в Газа. В телевизионно изявление след среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху тя заяви, че "няма да мълчи за страданията в Газа" по време на войната между Израел и признатата за терористична групировка "Хамас".

Харис, вероятният кандидат за президент от Демократическата партия след оттеглянето на Джо Байдън, не спести думите си за хуманитарната криза в Газа след девет месеца война между Израел и бойците на "Хамас". "Не можем да позволим да станем безразлични към страданията и аз няма да мълча," каза тя.

Повтори и думите на президента Джо Байдън за "желязната подкрепа" и "непоколебимия ангажимент" на САЩ към Израел, но изрази решителност за прекратяване на войната.

CNN отбелязва, че думите ѝ показват най-ясно отношението ѝ към конфликта, който избухна миналия откомври, след като бойци на "Хамас" нахлуха на територията на Израел, убиха над 1000 цивилни и взеха стотици заложници.

"Израел има право да се защитава, но има значение как го прави", заяви Харис.

По време на разговора си с Нетаняху Харис е изразила "сериозната си тревога" за мащабите на човешкото страдание в ивицата Газа. Това включва смъртта на "твърде много невинни цивилни".

"Не можем да отвръщаме поглед от лицето на тези трагедии. Не можем да си позволим да онемеем пред страданието и аз няма да мълча", каза Харис.

Камала Харис призова американските граждани да имат предвид сложността на конфликта и историята на региона.

„Нека всички осъдим тероризма и насилието. Нека всички направим каквото можем, за да предотвратим страданията на невинни цивилни. И нека осъдим антисемитизма, ислямофобията и омразата от всякакъв вид. И нека работим за обединение на нашата страна,“ каза тя.

Според действащата американска вицепрезидентка има напредък в преговорите по споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

"Време е тази война да приключи," обобщи Харис.

Думите ѝ поставят въпроса дали ще заеме по-твърда позиция в отношенията си с Бенямин Нетаняху, ако бъде избрана за президент на 5 ноември. Според анализатори, цитирани от агенция "Рeuters", няма да има значителна промяна в политиката на САЩ спрямо Израел, най-близкия съюзник на Вашингтон в Близкия изток.

Конфликтът в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас атакуваха южен Израел и убиха 1200 души, а други 250 взеха за заложници. В отговор Израел нахлу в Газа, за да унищожи "Хамас". Войната доведе до хуманитарна криза с хиляди загинали.

Камала Харис - вицепрезидент на САЩ Камала Харис очерта целите на кампанията си и постави рекорд по набиране на средства


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024