Камала Харис очерта целите на кампанията си и постави рекорд по набиране на средства Снимка: © Getty Images

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви, че има достатъчно подкрепа от делегатите на Националния конгрес на демократите, за да получи президентската номинация на партията.

В една от първите си изяви след оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата, Харис заяви, че е "горда", че е успяла да си осигури широка подкрепа и очаква скоро официално да приеме номинацията. Според "Associated Press" Харис се нуждае от 1976 гласа от общо 2579 деморкати на партийния конгрес и шансът да ги получи е голям.

Настоящият вицепрезидент получи публична подкрепа от Байдън, семейство Клинтън, бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, както и редица други демократи.

Камала Харис официално започна кампанията си за президент, като в първите си изявления нападна опонента си Доналд Тръмп. Тя подчерта политическите различия с кандидата на Републиканската партия по различни теми.

"Нашата кампания винаги е била около две различни визии за страната ни: едната се фокусира върху бъдещето, другата върху миналото. Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад в миналото, когато много от нас не са имали пълна свобода и равни права", заяви вицепрезидентката.

Като акцент в предизборната ѝ кампания тя отличи политиките за репродуктивните права и правото на аборт. "Ние ще се борим за репродуктивна свобода. Знаем, че ако Тръмо полуи възможност, той ще подпише забрана за абортите за всеки един щат".

Като друга цел на своето президентство Харис посочи развиването на "средна класа" в САЩ и обеща, че ще работи за страна, където "всеки човек има достъпно здравеопазване, където всеки работник получава справедливо заплащане и където всеки възрастен може да се пенсионира с достойнство".

"Изборите през ноември са свързани с въпроса в каква държава искате да живеете: в страна на свобода и върховенство на закона или в страна, пълна с хаос, страх и омраза", допълни демократката.

Байдън обяви в неделя, че ще се откаже от кандидатурата си за президентските избори през ноември. Решението му беше взето след натиск в Демократическата партия следствие на неговото слабо представяне в първия телевизионен дебат срещу Тръмп.

Докато Харис даваше изявление с предизборния си екип, американският президент - който в момента се лекува от COVID-19, се включи по телефона и сподели, че се гордее с вицепрезидентката си.

"Ако нямах COVID, щях да съм с вас точно сега. Знам, че вчерашната новина е изненадваща и трудна за приемане, но това беше правилното нещо", каза той.

Това беше първият път, когато гласът на Байдън се чу публично след оттеглянето му от изборите. Обръщайки се към Харис, той добави: "Гледам те, хлапе. Обичам те".

Кампанията на Харис тръгна успешно, като дори постави рекорд. Само за първите 24 часа от старта ѝ тя е успяла да събере 81 млн. долара. Внушителната сума подчертава огромното финансово предимство на вицепрезидента пред всички потенциални претенденти за номинацията на Демократическата партия.

Според екипа на Харис това е най-голямата сума, набрана в рамките на 24 часа в историята на президентските избори. От кампанията съобщиха, че над 888 хил. дарители са направили вноски през последните 24 часа, като за 60% от тях това е била първото им дарение за президентските избори през 2024 г.

Още по темата:

Коя е Камала Харис и как стигна до върха на политиката в Америка?

Може ли Камала Харис да се справи с Доналд Тръмп?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024