Решението на Джо Байдън да се оттегли от президентските избори беше последвано от незабавен опит за обединяване на Демократическата партия около номинацията на вицепрезидента Камала Харис.

Сигналът явно беше разчетен достатъчно добре: партийната организация за събирания на политически дарения ActBlue съобщи, че за няколко часа Харис е събрала 46,7 милиона долара от донори за старт на своята кампания.

Това е рекорден размер за целия цикъл преди изборите през ноември 2024. Зад нея вече застанаха Бил и Хилари Клинтън.

Въпросът дали Камала Харис е печеливш кандидат обаче остава отворен. Изборът на сериозна алтернатива е важен и заради втория ключов проблем за Демократите - опасността да "подарят" Конгреса на Републиканците при безапелационна победа на Тръмп.

В социологическите проучвания досега тя се справяше малко по-добре от Джо Байдън, но нямаше преднина пред Доналд Тръмп. Това може да се промени много бързо, ако Демократите се обединят около нейната номинация.

Тя има по-добри шансове сред младите избиратели, които твърдо не одобряват политиката на Байдън в конфликта Израел-Газа, но няма достатъчни силни позиции сред по-възрастните бели Демократи от щатите в Средния запад като Мичиган.

Ако те се откажат да гласуват, разочаровани от случилото се с Джо Байдън и подозрителни към по-ляволибералните позиции на Камала Харис, тя рискува да загуби изборите.

За разлика от Байдън Харис може да върне обратно фокуса на предизборната кампания върху слабостите на Доналд Тръмп, а не слабостите на действащия държавен глава.

Харис ще трябва да поеме и критиките за негативните резултати от 4-годишното управление като инфлацията и кризата по границата с мигрантите. За разлика от близо 57% недоверие към действащия президент, тя събира "само" 49,5% негативни оценки, преди да бъде посочена за потенциален кандидат.

Като вицепрезидент и бивш сенатор с опит в прокуратурата Камала Харис би могла да се опре на управленския си опит. В нейна полза е и фактът, че все пак името ѝ стоеше на бюлетината, за която гласуваха 81 милиона американци през 2020 г.

Недостатъкът ѝ спрямо Тръмп е в липсата на харизма - проблем, върху който се твърди, че тя работи усилено в последните месеци, и който трябва да преодолее до ноември под огромен медиен натиск.

Дори цялата партия да последва съвета на Джо Байдън и да подкрепи Камала Харис - остава въпросът кой ще бъде нейният избор за вицепрезидент, който може да балансира идеологически нейната позиция в посока на политическия център.

Според първоначалните сигнали, това може да е някой от действащите губернатори на Демократите като Джош Шапиро (Пенсилвания), Рой Купър (Северна Каролина) или Анди Бешир (Кентъки).

Ако Харис спечели, това ще е историческо постижение - тя ще е първата жена, родена в семейство на имигранти от Южна Азия, която ще управлява Америка.

Ако не успее - Демократите ще трябва да започнат начисто възстановяването си за следващите избори през 2028 г.

Коя е Камала Харис и как стигна до върха на политиката в Америка?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024