Барак и Мишел Обама: Надеждата се връща в Америка с Камала Харис Снимка: © Getty Images

Камала Харис официално получи номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ по време на националната конференция в Чикаго.

Харис и нейният избраник за кандидат-вицепрезидент Тим Уолс бяха сигурни в подкрепата на делегатите, но въпреки това конференцията проведе явно гласуване, в което всички щатски представители обявиха избора си.

Най-силната част от втория ден на партийното събитие бяха речите на бившата президентска двойка Барак и Мишел Обама.

60-годишната съпруга на американския президент (2009-2017) Мишел Обама обяви, че "надеждата се връща" в лицето на кандидат като Камала Харис.

Тя призова симпатизантите на Демократическата партия да преодолеят страховете си от това, че Америка няма да избере цветнокожа жена за президент - а да положат активни усилия това да се случи.

Обама описа Камала Харис като "повече от готова" да поеме най-важната политическа позиция в държавата и я нарече "една от най-квалифицираните личности, която някога е кандидатствала за президент".

Самата Мишел Обама беше спрягана за потенциален претендент за номинацията на Демократите, преди Джо Байдън да се оттегли официално и да посочи вицепрезидента Харис за свой избор.

Мишел Обама насочи речта си и срещу обидното поведение на Доналд Тръмп спрямо Камала Харис: "В продължение на години Доналд Тръмп направи всичко по силите си, за да накара хората да се плашат от нас. Ограничените му и тесногръди възгледи за света го карат да се чувства застрашен от съществуването на двама трудолюбиви, образовани и успешни хора, които освен всичко са и цветнокожи".

Тя направи препратка към неговите твърдения, че нелегалните имигранти отнемали "черни" работни места (т.е. заемани преимуществено от афроамериканци), като коментира: "Кой ще му каже, че постът, за който той се е кандидатирал, може да се окаже част от тези "черни" работни места"?

Речта ѝ се оказа с по-ефективни послания и от тази на съпруга ѝ Барак Обама, който говори на конференцията след нея.

"Не искаме още 4 години на самохвалство, некомпетентност и хаос. Този филм сме го гледали вече - и всички знаем, че продължението му обикновено е още по-лошо", каза Барак Обама. Той посвети един от най-известните слогани от първата си кампания "Yes We Can" (Да, ние можем) на Камала Харис и го преобразува на "Yes She Can" (Да, тя може).

Барак Обама призова Демократите и да сложат край на личните конфликти с инакомислещи хора, които не подкрепят собствената им перспектива за света.

"Разбираме, че светът се движи бързо, другите имат нужда от време и може би от малко подкрепа, за да наваксат. Нашите съграждани заслужават същото уважение, което се надяваме, че те ще проявят към нас. Така можем да изградим истинско Демократично мнозинство, което да върши работа", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024
Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024