Камала Харис официално влезе в "битката за бъдещето на Америка" Снимка: © Getty Images

С призив политическото разделение да спре, със заявка за неотменна подкрепа на Украйна във войната, която Русия води срещу страната, и още работа за прекратяване на огъня в Газа, Камала Харис официално прие номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ. Това стана в последния ден на Националната конференция на партията в Чикаго.

В реч, посветена на обединението, Харис обеща да е начело "на всички американци" и да създаде "икономика на възможностите". Тя отправи апел и към републиканците, които не одобряват кандитата си за държавен глава Доналд Тръмп, да подкрепят нея.

"Нацията ни има безценна възможност да преодолее горчивината, цинизма и разделящите битки от миналото. Имаме възможност да начертаем нов път напред. Не като членове на една партия или формация, а като американци," каза в бурно аплодираната реч тя.

"В продължителната борба между демокрацията и тиранията, аз знам къде съм и знам къде е мястото на САЩ", добави 59-годишната Харис.

Тя разказа за детството си, в което израства със самотна, работеща майка, и за това кое я е вдъхновило да стане прокурор. За да няма повече хора в нейното положение, обеща икономика, в която всеки може да успее.

"Вместо повишаването на данъците на Тръмп ще приемем намаляване на данъците за средната класа, което ще помогне на повече от 100 милиона американци," каза Харис.

Тя призова бившият президент и отгово кандидат на Републиканците за поста да не бъде допускан отново в Овалния кабинет.

"Тръмп е несериозен в много аспекти, но последиците от връщането му отново в Белия дом са много сериозни," каза Харис.

Тя определи изборите през ноември като “битка за бъдещето на Америка”, в която страната не може да се върне към старите политики на Тръмп.

Обърна се и към републиканците, които не подкрепят Тръмп, да я подкрепят.

"Знам, че тази вечер ни гледат хора с различни политически възгледи и искам да знаете, че обещавам да бъде президент на всички американци. Обещавам да съм президент на всички американци и да спазвам свещените конституционни принципи, върховенството на закона за честни избори и мирно предаване на властта," обяви кандидатът на Демократическата партия”.

По отношение на външната политика, Харис обеща, ако стане президент, да стои редом със съюзниците от НАТО и да подкрепя Украйна.

Призова и за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" и за споразумение за освобождаване на заложниците в Газа.

"Заедно с президента Байдън работим, за да прекратим тази война по такъв начин, че Израел да е в безопасност, заложниците да бъдат освободени, страданието в Газа да свърши и палестинският народ да може да реализира правото си на достойнство, сигурност, свобода и самоопределение," обяви тя.

Ако Харис спечели изборите на 5 ноември, тя ще стане първата жена президент на САЩ и първият президент от южноазиатски произход.

"Тази вечер се забавлявайте, защото през следващите 75 дни ще имаме много работа за вършене. Ще спечелим!" обяви Харис на закриването на конференцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024