"Камбаните Резиденшъл Парк" - където съседи са ти София и природата Снимка: © Kambanite Residential Park

Всички сме чували максимата за недвижимите имоти – че има три най-важни неща, които отличават добрия от перфектния имот и те са локация, локация и локация.

За локацията може да се каже същото, което е валидно и за изкуството – то е вечно, но идеалът за него е безкраен. Идеалът за перфектната локация на бъдещ дом или инвестиция, макар и не така безкраен, се променя с времето. Интересът към старите централни квартали, където удобният лайфстайл страда от все повече трудности при паркиране, отглеждане на деца или постигане на хармонично съжителство, постепенно отстъпва на интереса към живот в резиденшъл пространства, в които предлагат значително по-добро качество на живот за цялото семейство.

Petko Lozanov Kambanite Resindential Park

Идеалната локация, за която се смяташе в миналото центърът на града, започна да отстъпва на периферията, в която се създадоха нови центрове за по-качествен спрямо днешните стандарти живот.

По тема за новите тенденции, които определят търсенето на семейни имоти, разговаряме с Петко Лозанов, директор на един от най-интересните и престижни инвестиционни проекти в сферата на недвижимите имоти у нас в момента – “Камбаните Резиденшъл Парк”.

Г-н Лозанов, за “Камбаните Резиденшъл Парк” разчита именно на локацията като предимство на този инвестиционен проект, въпреки, че далеч не се намира в центъра на града?

Основното предимство на "Камбаните Резиденшъл Парк" е локацията на проекта, животът в природата и същевременно близостта до града. Намира се в полите на Витоша, между Бистрица и Панчарево.

В днешно време трудно може да бъде изграден комплекс от затворен тип в центъра на града, а и не е необходимо. Една от причините хората да искат да живеят в такъв е близостта с природата на всички нива. Центърът днес е не само пренаселен, но и прелива от проблеми, които се отразяват на качеството на живот.

Центърът все по-малко е „семейна“ територия. Аз не бих сравнявал нашата локация с центъра, защото е ясно, че за определен тип купувачи, които имат изисквания към качеството си на живот, затворен комплекс, който е отворен към природата, е несъпоставим с централната урбанистична зона.

По-интересна е съпоставката с други подобни комплекси от затворен тип и проекти в периферията на града, които са близо до природата.

Kambanite Residential Park

При тази съпоставка ние печелим много, не са много местата в София и околностите, които съчетават изключителните предимства, които има локацията на "Камбаните Резиденшъл Парк". Това място е уникално и го казвам със самочувствието на човек, който разбира от инвестиционни проекти. От една страна е склон на планината, който има много предимства като слънцегреене и разположение, същевременно е изключително близо и достъпно до града, но заради разположението не се чува тътенът на София, които резонира в повечето извънградски квартали. Добавете към това привилегията да имаме 3 гори и то на значима площ вътре в комплекса, които ще запазим изцяло, хълмчета и дори река, която минава по едната страна на мястото, и може да си представите колко различен ще бъде този проект от стандартните.

Едно от най-впечатляващите ни предимства е неуловимото въздушното течение, което минава през цялата местност и не позволява задържането на мръсен въздух, т. е. имаме нещо като постоянна естествена вентилация на цялата територия, което е безценно в днешно време. Хората, които ще живеят там, ще се радват на постоянен свеж и чист въздух от Витоша, но ще са достатъчно близо до София и всичко необходимо като магазини, спортни зали, и т. н.

Проектът предоставя сигурност и среда за живот в затворен комплекс, който има късмета да се намира на уникално природно място, в което жилищните части са интегрирани с респект и 100% запазване на природните дадености.

Когато говорим за имоти, хората са чувствителни и към това кой е инвеститорът и кой осъществява проекта. Кой седи зад "Камбаните резиденшъл парк"?

Eli Egosi Kambanite Residential Park

Зад проекта стоят чуждестранни инвеститори с бизнеси и проекти в Израел, Швейцария, САЩ и Румъния, като най-познатото име у нас е това на Ели Егоси. Елиезер Егоси от 20 години работи в страната и има съществен принос за реализацията на емблематични проекти у нас.

Бил е изпълнителен директор на "Мол София", "България Мол" и партньор в "Гранд мол Варна”. Аз съм Директор Развитие на "Камбаните резиденшъл парк” чрез компанията ми Глобал Мениджмънт. Имам опит с офис сгради клас А, търговски центрове и висок клас жилищни проекти. Tова е пореден проект, който разработвам съвместно с Ели Егоси, като заедно сме работили и по изпълнението на комплекс ''Зограф 63’’ и България Мол.

Първата фаза, която предвижда 70 къщи и 32 апартамента, ще струва около 35 млн. евро и е кредитирана с 26 млн. евро от ДСК.

Банка ДСК ще финансира цялостното изграждане на проектите, като дава възможност клиентите на жилищния комплекс да използват преференциални условия за ипотечни кредити при закупуването на имоти в него.

Затвореният комплекс ще се състои от три типа сгради – редови къщи и самостоятелни къщи с отделни дворове и компактни жилищни блокчета с апартаменти. За да сме сигурни в отличната среда на живот, която ще предложат на жителите на „Камбаните Резиденшъл парк“, е избран строител Комфорт ООД, който е с над 30 години опит и доказан професионализъм, построил сгради като Парадайс Център, Гранд Мол Варна и множество жилищни комплекси в столицата и по Черноморието.

Има един сегмент на имотния пазар, който трудно се променя, каквито и да са тенденциите в сектора - и това са качествените имоти. Интересът обикновено е траен, дори при растящи цени. Част от този пазар са и еднофамилните къщи. Каква е добавената стойност на вашия проект, която му дава предимство?

Да, качествените имоти са отделен сегмент, чието търсене нараства значително по време и след пандемията, защото обикновено това са имоти, които предлагат близост до природата, сигурност и повече свобода и самостоятелност.

Предлагането на такъв тип имоти е по-дефицитно и от лятото на 2022 г. сме в активна продажба "на зелено" на първата фаза от проекта "Камбаните резиденшъл парк". Разрешението за строеж бе издадено година по-рано, а завършването на строителството по план трябва да се случи през 2024 г.

Kambanite Residential Park

Предимствата ни са в това, че комплексът е от затворен тип и се разполага на площ от 100 дка на хълмовете между Бистрица и Панчарево.

Местоположението на комплекса предлага и спиращи дъха гледки към Витоша и Стара планина, както и към цяла София. Комплексът е на място, което има бърз, лесен и удобен достъп до Околовръстния път, до Бизнес Парк София, където работят голям процент млади хора, както и до метростанции и градски транспорт, който е добре развит около Бизнес парка. Отдалечеността му от индустриалните зони и булеварди на града, както и намиращата се в непосредствена близост гора дават възможност на живущите да се насладят на прекрасен климат, невероятно чист въздух и тишина.

Камбаните Резиденшъл парк има уникалното разположение на югозападен склон с продължително слънцегреене, само 40% плътност на застрояване, три естествени гори с обща площ над 10 дка в границите на комплекса, 2.5 км алея за бягане покрай реката и множеството зелени площи, детски площадки, игрища и зони за отдих и спорт. Камбаните Резиденшъл парк е на разстояние по-малко от 20 минути от центъра.

Зеленината на комплекса, наред с множеството удобства, сред които различни игрища, детски площадки, търговски обекти, зони за BBQ и други, предоставят възможност за релакс. Подсигурено е всичко необходимо за воденето на тих и спокоен живот, който не лишава живущите от близостта до града.

Предвидени са забавления с редицата удобства на комплекса, а безопасността е подсигурена с 24-часовата охрана. Жилищата ще бъдат изпълнени с материали от високо качество, за да се осигури надеждност от най-високо ниво. Цялостната концепция на комплекса е съобразена с най-високите изисквания за безопасен, спокоен и хармоничен живот за цялото семейство.

Доколко повлия пандемията на спецификата на търсенето на недвижими имоти и още ли се усеща това влияние?

Пандемията от COVID-19 в предишните години насочи интереса към имоти, близо до природата, с двор и пространство. А и тенденцията за работа от вкъщи, която се разви "по принуда" заради ограничителните мерки, си остана трайна промяна в начина на живот и работа.

При проектирането на "Камбаните Резиденшъл Парк" помислихме и за работата от вкъщи. Голяма част от предлаганите имоти в комплекса освен дворно пространство, дневна и спални помещения, разполагат и с обособени малки кабинети/офиси, където човек може да се откъсне от семейството и да работи пълноценно. Смело мога да твърдя, че нашият проект е едновременно сред природата и в големия град.

Имот с инвестиционна цел или нов собствен дом - за какъв тип клиенти са подходящи жилищата в затворения комплекс според инвеститора?

Проектът е насочен към млади семейства със среден и висок доход, собственици на малки бизнеси или специалисти, представляващи големите български и световни компании.

Високият интерес ни дава лукса да отсяваме инвестиционните сделки, което е важно за създаването на среда и преживяване на живущите в комплекса. Към момента София е европейската столица с най-ниски цени на имотите и ограничено предлагане на качествените такива.

Проекти като нашия очакваме да изпъкнат значително.

Kambanite Residential Park

Живеем в твърде забързано време, в което мобилността е ценна, а за семействата не остава време за социализация. Тя се постига най-лесно, ако човек живее в централните градски части.

Затворените комплекси събират живущи със сходни интереси, възраст и начин на живот, което създава една кохерентна среда и възможност за децата да общуват и израстват в компанията на свои връстници със сходни занимания хобита и предпочитания.

Друго предимство на локацията е, че комплексът се намира на по-малко от 5 минути път с автомобил до Бизнес парка. А оттам вече достъпът до центъра на София е съвсем удобен и бърз с метро.

Какво бихте посъветвали хората, които възнамеряват в бъдеще да инвестират в жилищен имот?

Само за година преживяхме двуцифрен ръст на цените на имотите - с близо 22% и рекорд спрямо предишния пик преди 2008 г.

Търсенето на качествени имоти никога не спира, а качеството на нашия проект гарантира стабилна прогноза и устойчивост на цените за в бъдеще. Но най-важното е, че с покупка при нас си купувате нещо, което парите рядко осигуряват – парче от една уникална природа на минути от центъра и качествена и проверена среда за живот, която общността, която възнамеряваме да създадем, ще осигури допълнително.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024