Камелия: Чалга е да налагаш личното си мнение върху останалите Снимка: © The One

"Чалгата е поведение - да не носиш отговорност, да навлизаш в пространството на другия, да налагаш лично мнение върху хората. Чалга е да кажеш на някого какво е правилно според теб и да се опиташ да го наложиш".

Това коментира попфолк-звездата Камелия в интервю за Илия Вълков в БНР дни след като Новак Джокович поиска да чуе песента ѝ "Луда по тебе" на демонстративния мач в София, но DJ Мартен Роберто отказа да я пусне.

Певицата определи случилото се като гаф, но не смята, че отговорността се носи от диджея.

"Ние не уважихме госта си. Няма лошо човек да сбърка. Всеки бърка. Въпросът е да се учим от грешките си. А ние стоим на едно и също място винаги и все е виновна чалгата", коментира тя пред БНР.

Самата тя успя да изпее парчето лично пред Джокович на парти след мача: "Първоначално идеята беше аз да бъда в залата. Не знам поради какви причини тя се осуети и не се осъществи. Имам мои предположения, но когато нямам потвърждение, не мога да ги споделя".

Песента, която стана емблематична за Камелия, е гръцка в оригинал, по-късно става известна като песен на Лепа Брена. Българското изпълнение се оказва много популярно в Сърбия заради сериала "Южен вятър", в който версията на Камелия е излъчвана.

"За съжаление цялото общество се раздели на чалгаджии и културтрегери или т.нар. жълтопаветници. Ядрото ни като народ доста е пропукано. И това си пролича след завършека на този невероятен мач между двама страхотни спортисти. Случилото се отново ни показа разделени. Една малка група се надигна, пак нападна голямата група и започна да учи как трябва да се правят нещата, каква музика трябва да се слуша, къде трябва да се пуска, как трябва да спиш - с чорапи или без чорапи, как трябва да ядеш и защо изобщо ядеш, ако никой не ти е разрешил", каза още тя.

Според Камелия българите са единственият балкански народ, който е разделен в отношението си към попфолк-музиката от своята държава.

"Ако може някой да ми обясни причината защо всичко се нарича "чалга" и защо за всичко е виновна чалгата, и когато нямаш отговор, пак да ти е виновна чалгата, аз съм отворена да чуя. Гледайки в Народното събрание какво се случва - това не е ли чалга-поведение? Тези хора не са ли по-отговорни от едни певици и певци за примера, който дават от националния ни ефир? Това не е ли чалга?", каза тя.

По думите ѝ - противниците на попфолка "дори не си дават шанс да опознаят определени песни, камо ли артисти - какво мислят, как са, каква е тяхната позиция".

"Ние сме заклеймени като някакви хора втора ръка. Има хора, които обичат да слушат джаз и това не е лошо - уважавам ги. Ние нямаме проблем с това кой какво обича. Друга група хора имат проблем", каза тя.

Липсата на емпатия и неуважението към предпочитанията на другите хора е национален проблем, който се предава и на децата, предупреди Камелия.

"Искам да живея в България, в която да сме единни. Искам да бъдем като Новак - обикновени необикновени хора. Обикновени, защото сме се запазили като хора. Необикновени, защото сме преминали през толкова трудности в историята си", каза на финала тя.

Ръцете горе. Главите долу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел ликвидира командир от "Хизбула", планирал повторение на терора от 7 октомври

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024