"Камера! Работи": София от лентите на любимите български филми Виж снимките Снимка: © РИЦАР БЕЗ БРОНЯ, 1965 г. фотограф: Д. Русинова

"Таралежите се раждат без бодли", "Любимец 13", "Инспекторът и нощта", "Всичко е любов" - всяко от тези заглавия е заредено със споделени спомени за поколения от зрители на българското кино.

Това, което се пази в черно-белите ленти на най-известните игрални филми от последните десетилетия, са емблематичните за София улици, сгради, паркове и паметници. Носталгичният портрет на столицата е във фокуса на изложбата "Камера! Работи - място на снимките София", която се открива на 9 март в кафе-галерия "Фотосинтезис".

Вдъхновена от едноименната книга, издадена от Българската национална филмотека, изложбата представя работни моменти от някои от най-известните български игрални филми. Пет от тях ще бъдат представени в програмата на 24-тия фестивал София Филм Фест в кино "Одеон" (вижте програмата по-долу).

Кадрите от изложбата пазят лицата на незабравими актьори като Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Иван Андонов и др.

Съставителите на книгата, в която са включени фотографиите, са издирили, описали и сканирали над 400 снимки от оригиналните негативи. Финалният подбор на 244 кадъра е базиран на анализ както на кинематографите, така и на градското пространство "като среда и участник в конкретния филмов разказ".

До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свидетелства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазените работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.

Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март е предвидено представяне на първия от избраните филми в „Одеон“ - „Софийска история“ от 20:00 ч. с участието на част от актьорския екип.

„Място на снимките – София“ е съвместен проект на Българската национална филмотека, Фотосинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община. „Камера! Работи. Място на снимките – София” – е издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община. Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Росен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков - екип. Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.

Прожекции в кино Одеон, организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:

9 март, 20:00 ч.
прожекция на филма Софийска история

10 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Това се случи на улицата, 1955 г.

11 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Инспекторът и нощта, 1963 г.

12 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Рицар без броня, 1965 г.

13 март, петък, 16:00 ч.
прожекция на филма Бариерата, 1979 г.

Прожекциите ще са с вход свободен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022