Виж снимките Снимка: © РИЦАР БЕЗ БРОНЯ, 1965 г. фотограф: Д. Русинова

"Таралежите се раждат без бодли", "Любимец 13", "Инспекторът и нощта", "Всичко е любов" - всяко от тези заглавия е заредено със споделени спомени за поколения от зрители на българското кино. 

Това, което се пази в черно-белите ленти на най-известните игрални филми от последните десетилетия, са емблематичните за София улици, сгради, паркове и паметници. Носталгичният портрет на столицата е във фокуса на изложбата "Камера! Работи - място на снимките София", която се открива на 9 март в кафе-галерия "Фотосинтезис". 

Вдъхновена от едноименната книга, издадена от Българската национална филмотека, изложбата представя работни моменти от някои от най-известните български игрални филми. Пет от тях ще бъдат представени в програмата на 24-тия фестивал София Филм Фест в кино "Одеон" (вижте програмата по-долу). 

Кадрите от изложбата пазят лицата на незабравими актьори като Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Иван Андонов и др. 

Съставителите на книгата, в която са включени фотографиите, са издирили, описали и сканирали над 400 снимки от оригиналните негативи. Финалният подбор на 244 кадъра е базиран на анализ както на кинематографите, така и на градското пространство "като среда и участник в конкретния филмов разказ". 

До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свидетелства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазените работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.

Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март е предвидено представяне на първия от избраните филми в „Одеон“ - „Софийска история“ от 20:00 ч. с участието на част от актьорския екип. 

„Място на снимките – София“ е съвместен проект на Българската национална филмотека, Фотосинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община. „Камера! Работи. Място на снимките – София” – е издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община. Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Росен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков - екип. Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата. 

Прожекции в кино Одеон, организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:

9 март, 20:00 ч. 
прожекция на филма Софийска история

10 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Това се случи на улицата, 1955 г.

11 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Инспекторът и нощта, 1963 г.

12 март, 16:00 ч.
прожекция на филма Рицар без броня, 1965 г.

13 март, петък, 16:00 ч.
прожекция на филма Бариерата, 1979 г. 

Прожекциите ще са с вход свободен. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях