Предизборната акция на Бойко Борисов в димитровградския завод "Неохим" може да му доведе проверка от Комисията по финансов надзор (КФН).

Сигнал до регулатора е подаден от доскорошния депутат Владислав Панев, който посочва, че изявленията на Борисов за влошено състояние на "Неохим" - публично търгувано дружество - са в "директно противоречие на последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лв." за първото полугодие.

"Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на Неохим се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н.", посочва Владислав Панев, който беше един от първите хора, обърнали внимание на противоречията в твърденията на Борисов по повод състоянието на завода.

Съсобственикът на другия голям производител на торове "Агрополихим" Филип Ромбаут определи поведението на бившия министър-председател като преминаване на "границата на благоприличието" и обясни как са се получили внушителните печалби на компанията, обявена за "жертва" на новото управление.

Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината

"Капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило. Да, инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. Вероятно и печалбата на Неохим ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона", казва Владислав Панев.

В сигнала му до КФН се посочва, че изказванията на председателя на ГЕРБ може да се тълкуват като манипулиране на пазара, при това в присъствието на изпълнителния директор на предприятие, което се търгува на борсата.

Той поставя въпроса дали Борисов е знаел, че информацията му е невярна и подвеждаща, и защо ръководителят на "Неохим" Стефан Димитров не е коригирал твърденията на партийния лидер.

Панев натоява КФН да направи проверка за истинността и да упражни своите законови правомощия, за да "защити интересите на инвеститорите и да осигури стабилност, прозрачност и доверие във функционирането на финансовите пазари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер