Снимка: © petarstoyanov.com

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че партията има списък от „3-4-5 човека“ за кандидат-президент и призна, че се „мисли“ и за Петър Стоянов, който беше държавен глава от 1997 до 2002 г.

„Казахме, че кандидатът трябва да бъде диалогичен. Да бъде човек, излъчен от партията, или човек, който има потенциал да обедини тези, които смятат, че Радев не трябва да бъде президент. И извън ГЕРБ има хора, които не харесват Румен Радев и биха застанали зад една такава кандидатура“, каза Биков в интервю за БНР.

Попитан от водещата Силвия Великова дали в ГЕРБ се мисли за Петър Стоянов като възможен кандидат, депутатът от партията отговори положително. „Аз смятам, че г-н Стоянов е може би най-успешният президент на България през последните 30 години. Той извади страната от ръба на гражданската война и благодарение на това България днес е член на ЕС и НАТО. Той има всички качества да бъде президент и ги е показал. Не помня избори, в които не се е мислило за Петър Стоянов, така е и сега. Той е една от положителните фигури в последните 30 години, не помня негова стратегическа грешка“, заяви Биков, но каза, че изразява личното си мнение.

Междувременно Даниел Митов заяви пред БНТ, че не той е кандидатът за президент на ГЕРБ за изборите на 14 ноември. Томислав Дончев каза пред bTV, че бившият премиер Бойко Борисов също няма да бъде издигнат. Биков добави, че сред потенциалните кандидати няма жени и потвърди, че Борисов не е сред тях.

„Не издигаме кандидат просто за да имаме кандидат, а на база концепция. Профилът му трябва да е на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да стигнат до съгласие. И който да извади страната от политическата криза“, каза той.

Биков обяви, че в следващите седмици ще стане ясна кандидатурата на ГЕРБ, като първо ще има обсъждания с общински и областни координатори, както и с депутатите.

„Трябва да е човек, който да спечели изборите, а после да изиграе и споменатата вече роля. Защото, ако се спечелят изборите, а ситуацията остане същата, то защо изобщо да променяме нещо?“, попита той.

Биков критикува Румен Радев и го нарече „един от факторите за настоящата безизходица“. „Той е виновен, че няма правителство, защото партиите, които подкрепи, отказаха да поемат отговорност. Това са президентски партии – Трифонов го подкрепя, БСП го подкрепя, Мая Манолова – също. ДБ се чудят дали да издигат кандидат, но също се говори, че може да подкрепят Радев“, каза Биков.

В началото на септември от ГЕРБ подсказаха, че кандидатът им ще бъде „активен участник и медиатор във възстановяването на политическия диалог в страната“.

По време на посещение на Перперикон тази неделя Бойко Борисов заяви, че най-добрият вариант е да бъде издигнат общ десен кандидат. На въпрос дали самият той ще влезе в битката за държавен глава, отговори: „Никога не ми е бил интересен този пост“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"