"Капитал": Близки до Размиг Чакърян фирми правят нов "златен" паркинг за ТИР-ове до Видин Снимка: © Getty Images

Фирми, свързани с Размиг Чакърян-Ами, са започнали да строят буферен паркинг за камиони край Дунав мост 2 до Видин по схема, напомняща за скандалите около ГКПП "Капитан Андреево".

Това показва разследване на "Капитал", което осветява съмненията за прикрит интерес на Чакърян към обекта.

Според информацията на медията, РИОСВ-Монтана е разрешила на "Данубия логистик Видин" ЕООД да построи голям паркинг за тежкотоварни автомобили на няколкостотин метра от граничния пункт Видин - Калафат без оценка на въздействието на околната среда, в края на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Теренът, на който ще се намира паркингът, е площ от 117 декара и е частна собственост на дружеството "Интербейз" - то прехвърля земята на "Данубия", след като я изкупува и окрупнява от по-малки собственици. Пълномощник на "Интербейз", който според данните на "Капитал" е Борислав Карев - управител и формален собственик на "Пи.Еф.Си".

Същата фирма събираше такси от всички автомобили и камиони, влизащи от Турция в България, за "дезинфекция" от 2013 г. насам. Договорът беше прекратен едва тази година след сериозни съмнения за злоупотреби. Към сключването му преди 10 години собственик на дружеството е балдъзата на убития неотдавна в ЮАР Красимир Каменов-Къро (също свързан с Размиг Чакърян до избухването на конфликт помежду им).

"Данубия логистик Видин" също сменя собствеността си - първоначално тя е притежавана от дружество на име "Паркинг Капитан Андреево", а през него - от "Рикуест". И двете фирми имат връзки с обекти на Ами - първата е оператор на паркинга до граничния пункт с Турция, чийто съсобственик е Чакърян, а втората по данни на "Капитал" е изграждала електронната система на тир-паркингите му.

През април 2023 г., месец след началото на процедурата пред РИОСВ Монтана, "Данубия" изведнъж е продадена на гражданин на Северна Македония на име Горанчо Цветковски, за когото няма данни да развива каквато и да е търговска дейност в България или в Македония. Медията цитира бившия собственик на фирмата Георги Кърпачев, който твърди, че се отказал от проекта заради липса на финанси.

В статията, озаглавена "На север и юг България вече граничи с Ами", авторите на разследването посочват, че през подставени лица Чакърян се превръща в "монополист" на местата за престой на камионите по най-натоварените входно-изходни точки на България, с изключение на "Калотина" - засега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024