Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста Снимка: © Getty Images

Капитанът на заседналия край Яйлата кораб Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста, реши Апелативният съд във Варна. Решението на втора инстанция подлежи на обжалване.

Защитата на двамата моряци поиска да бъдат поставени под домашен арест. Адвокатите представиха договор, с който корабособственикът от Турция е наел квартира за настаняването им, предаде bTV. Въпреки това съдът потвърди доводите на първата инстанция, че могат да се укрият.

Капитан на кораба е 59-годишният Хайдар Ергюн. Той обяви, че от 40 години е в морето и за първи път му се случва подобен инцидент. Втори помощник е 26-годишният Кемал Айхан.

Още вчера започна подготовката за акцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг плавателен съд. Все още обаче баржите, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, не са пристигнали до мястото, на което се намира кораба.

Едната от баржите е с външна хидравлика, която трябва да помогне за отварянето на капаците на хамбара. Втечненият тор ще бъде претоварен на танкер, а сухият товар ще се превози до пристанище "Варна-Изток", където ще се складира във вагони на Българските държавни железници.

От Министерството на транспорта уверяват, че работата по разтоварване на трите хиляди тона азотен тор ще бъде денонощна, за да се използват максимално следващите дни, в които метеорологичните условия ще са подходящи. На този етап продължава единствено отводняването на машинното отделение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024