Снимка: © Булевард България

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов намеси Северна Македония в предизборната си кампания и влезе в скандал с партия ВМРО-ДПНЕ от западната съседка.

Министърът на отбраната публикува списък с десетки имена на македонски политици и общественици, които, според него, притежават българско гражданство. Каракачанов уточни, че всяка прилика с действителни „политичари“ може да е „случайна“, но призова тези български граждани да гласуват на парламентарните избори на 4 април за „истинското ВМРО“.

От ВМРО-ДПНЕ излязоха с остра позиция, в която наричат думите на вицепремиера „класическа фалшива новина“. От партията, която е водена от анти-български настроения, отрекоха членовете ѝ да имат български паспорти.

„Над 120 000 граждани на Република Северна Македония в качеството си и на български граждани ще имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори“, написа Каракачанов във Facebook. „Избирателните списъци, в които са записани всички български граждани, са публична информация и всяка българска община е длъжна по закон да афишира, физически и онлайн, всички имащи право да гласуват - живеещи на нейната територия“, обяснява той. Затова решил да направи рисърч, хвърляйки бегъл поглед върху избирателните списъци в градове като Благоевград, Кюстендил и София, където има най-голям шанс да открие регистрирани македонци с българско гражданство.

Сред случайните имена, които може и да не са политици, както казва Каракачанов, са: Александар Николоски (името е същото като на депутата от ВМРО-ДПМНЕ; записан в район Средец - София); Антонио Милошоски (бивш външен министър от ВМРО-ДПМНЕ; записан във Възраждане - София); Никола Мицевски (депутат от МВРО-ДПМНЕ; записан в Кюстендил); Мария Андоновска (депутат от МВРО-ДПМНЕ; записана в Благоевград); Люпчо Димовски (бивш министър на земеделието от СПМ, издирван за злоупотреби; записан в Кюстендил), и др.

„Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу „македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин, без да бъде хулен, руган и подиграван за това“, написа Каракачанов.

На министъра на отбраната му било ясно, че на много политици не им било лесно да се афишират публично като българи, но той знаел, че те „тайно милеят за Майка България“ и бленуват за „обединението на целокупното българско племе, както някога бил казал вождът на ВМРО Тодор Александров.

Вицепремиерът твърди, че тези „видни македонски българи“ имали привилегии, от които могат да се възползват – като безплатно ваксиниране срещу Covid-19 в България. Продължавайки анти-македонската реторика, той каза, че са с равен достъп до здравната система на България и на целия ЕС.

„Елегантниот“ Каракачанов, както го определи македонският „Канал 5“ преди дни, този път се изяви по скопската телевизия „Сител“. Вицепремиерът бе потърсен за коментар от журналиста Иван Кузмановски, който го попита дали не си играе майтап с македонските „политичари“.

"Убавата Захариева и елегантниот Каракачанов": Пародийната кампания на македонския Канал 5

„Те македонските политичари отдавна са станали за мАйтап – не само в Македония, но в целия свят“, отвърна Каракачанов. „Както забелязвате, в моето съобщение не съм казвал, че това са депутати или бивши министри на ДПМНЕ. Те сами се разпознаха. Но списъците са явни, информацията е публична. Уверявам ви, ще намерите интересни имена, които и вие ще разпознаете“.

Ако лъжа, могат да пуснат жалби, ако иска и до „арменскиот поп“ – остава твърд в позицията си министърът на отбраната.

Един от хората в списъците вече отговори на Каракачанов. Петар Богойески, който е реформатор от ВМРО-ДПМНЕ, твърди, че не е записан в списъците в Оборище и няма български паспорт, и шеговито помоли вицепремиера да му изкара такъв по бързата процедура. Заплаши го и със съдебни действия – „да докаже всички лъжи и клевети в съда“.

„За един от тях, който не е депутат и който е най-злогласен както се казва, имам на 1000% информация, и адреса и ЕГН-то му имам, но това е друга тема. Има го в този списък и няма как да бъде объркан с друг, защото в България такава фамилия и такова име няма“, продължава атаката Каракачанов.

От ВМРО-ДПНЕ обвиниха Каракачанов в лъжи. Опозиционната партия в Северна Македония, която се противопоставя остро на отричането на македонския език, народ, идентичност и история, твърди, че действията на българския вицепремиер са от полза на премиера на Северна Македония - Зоран Заев.

„Това показва, че премиерът е близък с всички антимакедонски сили, но „хвърленият пояс” от Каракачанов няма да помогне на неговия приятел Зоран Заев и правителството му да се спасят“, казват от ВМРО-ДПМНE, цитирани от БГНЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности