"Шармантната Захариева: България предлага среща на комисията с Македония от месеци"

"Хубавата Захариева и харизматичният Джамбазки се тревожат за македонското бъдеще"

"Елегантният Каракачанов иска да откупи Сарафов, но ще изкупи ли този грях?"

Предизборната кампания започна, но тези заглавия не са част от платените рекламни съобщения на ГЕРБ и ВМРО. Това е извадка от отразяването на българската политическа сцена в сайта на северномакедонската телевизия "Канал 5".

Поредица от новини и коментарни статии в медията се публикуват в комплект с превъзходни епитети по адрес на външния министър Екатерина Захариева, вицепремиера по отбраната Красимир Каракачанов и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки (наричан още "бугарскиот мачо-мен").

"Някой в Канал 5 е влюбен в "хубавата" Захариева", обръща внимание в Twitter македонският профил @Seir_mk, като дава пример с поне шест подобни публикации в сайта на телевизията.

"Божествено убава", "грациозна" и "гламурозна" са други епитети, с които журналистите от медията окачествяват вицепремиера по външните работи от кабинета "Борисов 3".

Пародийната "любезност" на Канал 5 идва в отговор на недоволството на българските институции срещу речта на омразата в северномакедонското обществено пространство.

През ноември 2020 г. избухна дипломатически скандал заради обидна публикация на председателя на надзорния съвет на МИА (македонския еквивалент на БТА) Зоран Иванов по адрес на Екатерина Захариева и бившия гръцки дипломат no.1 Дора Бакояни. Иванов беше уволнен от позицията си в разгара на споровете между София и Скопие по въпроса за началото на преговорите за членство в ЕС.

Нарушаването на Договора за добросъседство чрез допускането на обидни и клеветнически твърдения срещу България беше един от аргументите на МВнР да откаже да даде ход на процеса по евроинтеграция на Северна Македония.

Канал 5 е една от най-популярните частни национални телевизии в съседната страна и е контролирана от семейството на Борис Стоименов - бивш председател на ВМРО-ДПМНЕ, бивш министър на финансите в кабинета на Любчо Георгиевски. От 2002 г. е ръководител на ВМРО-Македонска, която през 2012 г. се влива обратно във ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на Никола Груевски.

Груевски, който беше министър-председател на Северна Македония от 2006 до 2016, беше свален от власт след граждански протести. През 2018 г. той беше осъден на 2 години затвор за корупция, но преди да бъде отведен в затвора, успя да избяга в Унгария и да получи статут на политически бежанец. Груевски е смятан за един от основните "идеолози" на подмяната на македонската история, заради която държавата беше във влошени отношения с Гърция и България в продължение на години.

В момента ВМРО-ДПМНЕ е най-голяма опозиционна партия и атакува правителството на Зоран Заев заради съгласието му с повечето от условията на съседните държави в името на членството в ЕС.

Връзката между Канал 5 и партийната принадлежност на фамилията Стоименови е била чест обект на критики в Северна Македония в последните 10 години (съмнения за политическо влияние има и при собствениците на "Сител" и "Канал 77"). През 2012 г. Канал 5 намира нов собственик в лицето на Ваня Гаврилоски, но медията продължава да се контролира от синовете на Борис Стоименов. Според анализ на Македонския институт за медиите от 2017 г. "фактът, че законовите изисквания (за недопускане на медийна собственост от политици и техни роднини) са спазени формално, не дава фактическа независимост на медията от политически влияния, показател за което е безкритичното и позитивно отразяване на правителството (на ВМРО-ДПМНЕ) и управляващите партии".

Неправителствената организация "Медия Плус" отправя остри критики срещу подхода на Канал 5 към отразяването на България, като посочва, че медията не прави ясно разграничение между новини и коментари, факти и мнения, нарушавайки Кодекса на журналистите на Македония.

Анализът на сдружението се спира върху статия от 17 февруари ("Хубавата Захариева обещава "скоро" ваксини на Македония, но Вучич пак е в акция), в който "чрез епитетите си авторът иронизира позицията на Захариева, че езикът на омразата се използва спрямо всичко българско".

В текста присъства параграф, в който България е критикувана за това, че не помага на Северна Македония с дарения на ваксини срещу Covid-19, независимо от претенциите за общ произход на двата народа.

"Ако сме "братя", а те са ни "татковци", семейните неписани правила, посочени и в Библията, изискват "родителят" да осигури всичко на своя "брат" или "деца" едновременно, а не да задоволява първо едните, а после другите - т.е. нас, македонците с "български корени". Освен това на въпроса защо България не е дарила ваксини на Македония досега, както първа и засега единствена го направи Сърбия, Захариева посочва, че проблемът е свързан със забавянето на доставките и на механизма Ковакс. Но гламурозно и божествено хубавата министерка Захариева забравя, че с всички сили нападаше Сърбия и Вучич, а нас ни нарече създание на Титовия коминтерн, което е под директен контрол на Белград и Москва", пише в статията.

"Царе са в Канал 5... Българите се оплакваха, че има 15 000 негативни заглавия срещу тях. Сега добавят "хубавата" към тях и продължават да ги плюят в текста.... гениално", коментира друг потребител в Twitter.

Защо в Северна Македония още няма ваксини за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество