Защо в Северна Македония още няма ваксини за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Със 71 123 поставени дози от ваксините за Covid-19 България стои на последна позиция в ЕС по най-бавна имунизационна кампания.

Докато скандалите около сгрешеното планиране и дефицитът разтърсват Европа за поредна седмица, кризата с ваксините изглежда по напълно различен начин в Северна Македония.

Съседната страна все още не разполага с нито една доза от анти-Covid препаратите, разрешени в Европа, Съединените щати или други региони на света.

Скопие все още чака доставки на първите обещани ваксини от Сърбия. По-голямата пратка по линия на програмата COVAX може да пристигне едва през месец март - с цели три месеца забавяне спрямо повечето европейски държави.

Правителството на Зоран Заев води директни преговори за покупка на около 800 000 дози от Pfizer, за които се надява да пристигнат още през февруари, но чакането продължава.

В края на 2020 г. здравните министри на България и Северна Македония подписаха "писмо за намерение", в което София се ангажира да проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу Covid-19 за страните от Западните Балкани - но "след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти".

При това темпо на ваксиниране - обещанието едва ли може да бъде изпълнено преди есента на 2021.

В момента Сърбия се намира на една от първите позиции в цяла Европа по дял на поставените ваксини на 100 души от населението - 9,41% към 10 февруари (пo данни на Our World in Data).

Още в края на януари правителството на Ана Бърнабич обяви, че ще дари символична част от своите наличности на ваксините на Pfizer / BioNTech на властите в Скопие. До момента обаче това не се е случило. Според Бърнабич - причината е, че американският производител все още не е дал разрешение за износ на дозите.

"Имаме определени количества от ваксините, предназначение за дарение на Северна Македония. Единственото, което се чака, е техническата документация за официалното одобрение на Pfizer за това, че техните ваксини могат да бъдат дарени", казва сръбският премиер пред МИА. Договорът между държавата и фармацевтичният производител забранява износа на купените дози.

По думите й, президентът на Сърбия Александър Вучич е "задействал лични връзки в САЩ", за да получат съгласието на компанията. Така или иначе, ваксините не пристигнаха в очакваната дата - 11 февруари в Скопие. Изпращането е отложено "с няколко дни".

ЕК е обещала 70 млн. евро за подпомагане на страните от Западните Балкани с ваксинационните им кампании. До момента обаче няма ясен график за доставките в региона. Не само Северна Македония, а и Косово, Черна гора и Босна oще чакат помощта по COVAX.

Здравният министър на Северна Македония Венко Филипче коментира пред Politico, че не смята, че тази криза би отблъснала страната от намерението й да се присъедини към ЕС. Той посочва, че всички държави от съюза в момента се сблъскват със собствени проблеми с доставките, а европейският механизъм за солидарност "не се е провалил, а е отложен".

Филипче предупреждава ЕС, че "няма да е разумно" да остави цели региони на континента без достъп до ваксини.

Не всички в Скопие са толкова търпеливи. Изданието цитира епидемиолога Драган Даниловски, който сравнява ситуацията с потъването на Титаник.

"Когато богатите пасажери първи заемат всички спасителни лодки, бедните се удавят. И този път виждаме същата психологическа матрица в действие. В критични моменти всички се стремят да подсигурят първо себе си", казва медикът.

На 8 февруари правителството в Скопие обяви, че ще подпише и договор с китайската Sinopharm за доставка на 200 000 дози от тяхната ваксина, която не е одобрена в ЕС, но сe ползва активно в Сърбия.

Докато Северна Македония се надява преди всичко на помощ от ЕС - Русия и Китай вече се намесват в Западните Балкани като основен доставчик на ваксини за Черна гора. Босна и Херцеговина ще започне преговори с Москва и Китай, освен с Pfizer/BioNTech. Косово се намира в още по-сложна ситуация, след като Белград реши да изнесе ваксини за тамошното сръбско население, без да информира властите в Прищина. Първите 975 дози в Албания са дарени от "неназована държава от ЕС" - дори премиерът Еди Рама отказва да идентифицира "благодетеля" на държавата. Страната има двустранен договор с Pfizer, но доставките стават бавно. До края на февруари се очакват 40 000 дози, а остатъкът от обещаните 500 000 дози ще пристигне чак през есента.

Македонските власти откриха онлайн-портал Vakcinacija.mk, в който гражданите, желаещи да получат имунизация, могат да се запишат за ред. За един ден от пускането си в експлоатация (на 11 февруари) са се регистрирали около 30 000 души от общо 2 млн. население.

От началото на пандемията в Северна Македония има над 96 000 случая на Covid-19. Почти 3000 са жертвите на болестта.


Спутник, AstraZeneca и Janssen: Какво показва сравнението на данните за трите векторни ваксини

Ангел Кунчев: След два месеца ще ме питате "Защо поръчахте толкова ваксини?"

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024