Каримански се оплака от "мутренска" заплаха заради избора за БНБ Снимка: © Screenshot

Председателят на Комисията по бюджет Любомир Каримански обяви пред журналисти, че е получил sms с предупреждение да се откаже от кандидатурата си за гуверньор на БНБ.

"Откажи се или проблемите ще започнат веднага и нямаш представа колко ще са сериозни", се казва в съобщението, което е получено на мобилния му телефон в четвъртък следобед.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви, че заплахата е предадена на МВР заедно с номера, от който тя е изпратена.

Премиерът Кирил Петков потвърди, че МВР работи по казуса и че лично той се е обадил на вътрешния министър Бойко Рашков и Пламен Тончев (директор на ДАНС) с искане двете служби да "направят всичко, за да знаем кой е пуснал този sms".

"Недопустимо е този вид заплахи да се изпращат към който и да било. Сложил съм най-висок приоритет", каза Кирил Петков в Народното събрание.

Йорданов видя в посланието опит на "мутри да заплашват г-н Каримански" и обвърза предполагаемия източник на предупреждението с интерес в полза на втория кандидат за поста в БНБ.

"Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата за БНБ, спекулирам леко с риторичния въпрос. От дургата страна е г-н Каримански. В тази ситуация, след като вчера на срещата в Министерски съвет обясни за разни партенки, които хвърчат из въздуха в медиите, даде абсолютно логични обяснения, че това са опити да бъде очернен. След това се получава този sms", каза още Тошко Йорданов.

Той отказа да обвини конкретни хора или политически сили за натиск срещу Каримански, който няма намерения да отстъпва от процедурата по избора.

Отговорът на Кирил Петков: "Със сигурност това са мутренски похвати, въпросът е кои са мутрите, изпратили това нещо. Пълен абсурд е да се казва, че идва от другия кандидат, това е абсолютно невъзможно. Въпросът е кой се опитва да направи тази провокация. Някой я прави нарочно в този момент. Но ние ще разберем".

Преди дни Любомир Каримански беше уличен в предполагаемо замесване във финансова измама от края на периода, в който той е бил изпълнителен директор на "Инвестбанк". Той отрече да има вина за скандала, който е разкрит в журналистическо разследване на Иван Бакалов още през 2015 г. По данни на Mediapoоl, още тогава прокуратурата е образувала досъдебно произоводство - 7 години по-късно то не е приключено и няма данни за развитието му.

Неговият съперник Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната", също даде заявка в четвъртък, че остава в надпреварата.

Докато се развива скандалът в коалицията заради неразбирателството с избора на гуверньор на БНБ, няколко заседания на Бюджетната комисия се провалят заради бойкот на ПП и "Демократична България" (подкрепящи Гюров). Предложението на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов за изплащане на стари задължения за пътни ремонти за 1 млрд. лв. не може да мине през пленарна зала по сходна причина.

В петък Караджов обвърза блокирането на тази процедура с избора в БНБ.

"Парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ", каза той, цитиран от bTV, при среща с протестиращи строители.

В петък по искане на ПП, Народното събрание отказа да разгледа точка за евентуалната опасност АПИ да не може да поддържа пътищата заради неразплатени договори.

Кирил Петков омаловажи проблема, като го обясни с "по-сложната структура на коалицията", която до този момент е успявала да преодолее всички вътрешни недоразумения.

Той напомни за установените нередности с договорите за "текущ ремонт" на пътища, с които са прикривани основни ремонтни дейности без съответната задължителна гаранция за качество.

"Тези нередности трябва да се установят, преди да им се разплащат парите, защото ние откъде да знаем,... единственото, което ПП каза днес, е да се види колко от тези ремонти са реално извършени", каза Петков. Той каза, че предложението на Караджов не е бламирано, а само отложено, за да се заложат "правилните контролни механизми".


Каримански отрече вина по съмнения за измама за близо 1,2 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023