Каримански се оплака от "мутренска" заплаха заради избора за БНБ Снимка: © Screenshot

Председателят на Комисията по бюджет Любомир Каримански обяви пред журналисти, че е получил sms с предупреждение да се откаже от кандидатурата си за гуверньор на БНБ.

"Откажи се или проблемите ще започнат веднага и нямаш представа колко ще са сериозни", се казва в съобщението, което е получено на мобилния му телефон в четвъртък следобед.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви, че заплахата е предадена на МВР заедно с номера, от който тя е изпратена.

Премиерът Кирил Петков потвърди, че МВР работи по казуса и че лично той се е обадил на вътрешния министър Бойко Рашков и Пламен Тончев (директор на ДАНС) с искане двете служби да "направят всичко, за да знаем кой е пуснал този sms".

"Недопустимо е този вид заплахи да се изпращат към който и да било. Сложил съм най-висок приоритет", каза Кирил Петков в Народното събрание.

Йорданов видя в посланието опит на "мутри да заплашват г-н Каримански" и обвърза предполагаемия източник на предупреждението с интерес в полза на втория кандидат за поста в БНБ.

"Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата за БНБ, спекулирам леко с риторичния въпрос. От дургата страна е г-н Каримански. В тази ситуация, след като вчера на срещата в Министерски съвет обясни за разни партенки, които хвърчат из въздуха в медиите, даде абсолютно логични обяснения, че това са опити да бъде очернен. След това се получава този sms", каза още Тошко Йорданов.

Той отказа да обвини конкретни хора или политически сили за натиск срещу Каримански, който няма намерения да отстъпва от процедурата по избора.

Отговорът на Кирил Петков: "Със сигурност това са мутренски похвати, въпросът е кои са мутрите, изпратили това нещо. Пълен абсурд е да се казва, че идва от другия кандидат, това е абсолютно невъзможно. Въпросът е кой се опитва да направи тази провокация. Някой я прави нарочно в този момент. Но ние ще разберем".

Преди дни Любомир Каримански беше уличен в предполагаемо замесване във финансова измама от края на периода, в който той е бил изпълнителен директор на "Инвестбанк". Той отрече да има вина за скандала, който е разкрит в журналистическо разследване на Иван Бакалов още през 2015 г. По данни на Mediapoоl, още тогава прокуратурата е образувала досъдебно произоводство - 7 години по-късно то не е приключено и няма данни за развитието му.

Неговият съперник Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната", също даде заявка в четвъртък, че остава в надпреварата.

Докато се развива скандалът в коалицията заради неразбирателството с избора на гуверньор на БНБ, няколко заседания на Бюджетната комисия се провалят заради бойкот на ПП и "Демократична България" (подкрепящи Гюров). Предложението на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов за изплащане на стари задължения за пътни ремонти за 1 млрд. лв. не може да мине през пленарна зала по сходна причина.

В петък Караджов обвърза блокирането на тази процедура с избора в БНБ.

"Парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ", каза той, цитиран от bTV, при среща с протестиращи строители.

В петък по искане на ПП, Народното събрание отказа да разгледа точка за евентуалната опасност АПИ да не може да поддържа пътищата заради неразплатени договори.

Кирил Петков омаловажи проблема, като го обясни с "по-сложната структура на коалицията", която до този момент е успявала да преодолее всички вътрешни недоразумения.

Той напомни за установените нередности с договорите за "текущ ремонт" на пътища, с които са прикривани основни ремонтни дейности без съответната задължителна гаранция за качество.

"Тези нередности трябва да се установят, преди да им се разплащат парите, защото ние откъде да знаем,... единственото, което ПП каза днес, е да се види колко от тези ремонти са реално извършени", каза Петков. Той каза, че предложението на Караджов не е бламирано, а само отложено, за да се заложат "правилните контролни механизми".


Каримански отрече вина по съмнения за измама за близо 1,2 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024