Тя е на 52, от две десетилетия вече е отдадена на музиката, а междувременно беше модел и първа дама на Франция. Не използва сложни техники в своята работа, а взема лист и писалка, сяда на канапето и пише текстове, с които отправя послания към хората. Така, съвсем скоро, ще се появи шестият ѝ албум, който носи нейното име – Карла Бруни.

Съпругата на Никола Саркози е човек, на когото хората определено могат да завиждат. По време на кариерата си тя съчетаваше няколко основни задължения едновременно, но след като съпругът ѝ напусна президентството през 2012, Бруни се отдаде изцяло на най-голямата си страст. Чрез новия си музикален албум тя иска да отвори вратите към своя собствен свят.

„По принцип това правят начинаещите. Аз може би съм малко възрастна, че да кръщавам албума на себе си“, споделя 52-годишната изпълнителка, цитирана от Vogue.

Наистина е така – The Smiths, Мадона и Queen са прибягвали към подобна тактика. Но, както казва Карла, „в този албум имаше нещо специално, почувствах го като много естествен и интимен“. „Не знам защо, но някои от творбите, които създаваш, ти се струват по-близки, отколкото други. Това беше правилният момент да кръстя албума със своето име“.

Нейната музикална кариера започна още през 2000, когато пишеше песни за албума „Si j’etais elle“ на Жулиен Клер. Две години по-късно самата тя издава първия си албум - Quelqu'un m'a dit. В продължение на 34 седмици той не пада от топ 10 на френския чарт. През 2004 Бруни печели наградата за жена музикант на годината във Франция, а после издава още четири албума – последният от които през 2017 („French Touch“). Продала е 5 милиона копия в своята кариера.

„Използвам лист и писалка – като през Средновековието!“, казва тя. „Когато си пред компютъра, всяка промяна се заличава. Не разполагаш с всяка една от формите, които претърпява песента, не виждаш нейната еволюция. Виждаш само финалния текст. А когато пишеш на хартия, можеш да запазиш всичко“.

Този подход на Карла Бруни изобщо не е в унисон с технологиите през 2020. Може би затова албумът ѝ е завладян от романс, фантазия и радост.

Естествената му природа може би произхожда и от начина, по който е бил записан. Съпругата на Саркози е започнала работа по „Карла Бруни“ в края на 2019 – точно когато пандемията от коронавируса започна да се разпространява в Европа. Въпреки всичко тя изготвя албума едва за една трета от времето, което по принцип си дава. Записва го точно след края на Covid-блокадата в Париж.

„Продължих да пиша по време на затварянето и когато излязохме навън, вече имах 16 или 17 песни“, казва Бруни пред Vogue. „Направо отидохме в студиото и започнахме записите“.

Пандемията обаче ни постави в необичайна ситуация и както повечето музиканти, Карла пренася песните си онлайн. Ще направи серия от виртуални концерти, планирани за края на настоящата година. „Все още можем да правим малки представления на живо по телевизията или радиото, но опитваме да се пренесем във виртуалния свят, доколкото можем“.

В новия си албум тя пее на френски, испански и английски език. Опитва да открие „това емоционално състояние, което е отделено от реалността“. „Свързан е с любов, романтика, свобода и пътувания. С това да бъдеш свободен и обичан на едно комфортно място, а не да се намираш в свят, завладян от пандемия“, споделя тя.

В този смисъл – Бруни добавя в албума всичко, което я кара да се чувства щастлива. Затова избира да вкара и кавър версия на испанския хит „Porque te vas“ на Джанет от 1974 г. Прави го, защото ѝ напомня на нейното детство. Тя е родена в Торино в семейството на пианистката Мариса Борини и композитора на класическа музика Алберто Бруни Тедески. Още от ранна възраст обаче заминава за Франция.

„Името на песента означава „Защо си тръгваш?“. Това е песен, която обичам. А едно от условията ми е да избирам песни, които ми харесва да изпълнявам“, обяснява Карла и споделя, че сестра ѝ – актрисата Валерия Бруни Тедески, също участва в изпълнението.

„Завърших песента по време на голямото затваряне и бяхме заедно с нейните деца, така че тя чу цялото изпълнение. Казах ѝ, ако иска, да добави няколко реда, тъй като в парчето не се концентрираме върху пеенето. Просто го направихме за забавление. Това беше първият път, в който работихме заедно, и прекарахме страхотно“.

Разбира се, музиката е само една част от личността на Карла Бруни. От 1987 до 1997 тя беше супермодел, а влиянието ѝ върху индустрията все още е видимо. Модели като Бела Хадид я определят като идол и за 52-годишната жена е истинско удоволствие да се свърже с новото поколение.

„Прекрасно е. Модата не ми носи носталгия. Новите модели са вдъхновени от нас. Приятно е, защото по този начин знаем, че сме свършили добра работа. Да бъдеш модел, е нещо странно. Не продължава дълго време, а само докато си млад“, споделя Карла Бруни.

Според нея – много артисти използват дрехите като начин да се изразят, а това определено не е нейното нещо. „Знаете ли какво ме вкара в модната индустрия? Знанието ми за самата себе си. Знанието за моето тяло и за начина, по който мога да се движа. Осъзнаването на моята собствена личност чрез имиджа, който създавам, докато съм на сцената. Модата ми даде и нещо, което да използвам като опит, докато съм на сцената сега“.

Тя обича да се облича по класически начин – такъв, който не „засенчва“ музиката ѝ, тъй като именно песните са най-важното нещо за Бруни, когато е на сцената.

Музиката е най-добрият начин за изразяване, смята Карла Бруни. Във времената, в които светът се намира, бившата първа дама на Франция опитва да отправи окуражаващо послание на хората. „Надявам се те да се чувстват приятно, когато слушат песните. Да се чувстват на сигурно. Музиката е дори по-важна сега, когато преминаваме през тези тежки периоди, но аз съм оптимист“.


Никол Кидман: От Лагерфелд и Галиано до Big Little Lies и мистерията на The Undoing


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024