Карла Бруни си навлече гнева на стачкуващите французи с подигравки в Instagram

Бившата първа дама на Франция Карла Бруни - съпруга на Никола Саркози - се оказа във водовъртежа на медиен скандал заради странните си коментари в Instagram, които бяха възприети като подигравка със стачкуващите срещу пенсионната реформа.

В Париж общинските служители по събирането на боклука протестират вече втора седмица, а в центъра на столицата се виждат купчини от неприбрани битови отпадъци.

Близо половината от районите в Париж са в зоната, в която общинските работници отказват да обслужват - боклукът в останалите квартали се събира от частни фирми.

Служителите стачкуват заради промените в пенсионната възраст, които ще ги принудят да работят поне до навършване на 59 г., а не 57 г. както досега.

За разлика от други французи, които подкрепят стачката - Карла Бруни демонстрира, че не изпитва особена симпатия към участниците в нея.

Скандалът започва, след като депутатка от крайно лявата партия La France Insoumise публикува в Instagram кратък клип с оплакванията на говорител на протестите, който описва колко тежка е работата в сметосъбирането и как някои от колегите му губят трудоспособността си още преди да дойде време да се пенсионират.

Той нарича промените в законодателството от екипа на Еманюел Макрон "реформа на убийци" и казва, че "не иска да умре зад камиона за боклука".

Реакцията на официалния профил на Карла Бруни под тази новина е: "Хахахахаха", последвано от три емоджита, илюстриращи смях през сълзи 😂😂😂.

Написаното от нея веднага събира множество гневни реакции и въпроси как е възможно съпругата на бивш президент да се отнася с такова пренебрежение към обществените служители.

Над 150 души пишат под "смеха" на Бруни, че се държи неадекватно, неуважително и арогантно - след което коментарът ѝ е изтрит. Някои от потребителите в Instagram дори решават, че профилът ѝ може да е хакнат.

Карла Бруни обаче продължи задочния си диалог с критиците (и със стачкуващите сметосъбирачи), като пусна нова публикация - този път бившият модел се снима върху преобърнати кофи и чували, като пише в Instagram "Пролетта дойде!!!" на френски, италиански и английски и добавя иронична критика срещу кмета на Париж "Мерси, Ан Идалго".

Усмихнатата Бруни стои върху несъбрания боклук със слънчеви очила на лицето.

Реакциите на последователите ѝ този път са по-разнопосочни. Част от хората я подкрепят, като казват, че Париж е завладян от хаос заради стачките.

Други обаче не оценяват опита за хумор на Бруни и отново я критикуват за това, че се подиграва с уязвимата позиция на работниците от най-тежките професии.

"Засрамете се, госпожо, вие сте в много добре защитена среда. Не сте пример за солидарност към хората, които работят здраво и настояват за по-добри условия на живот", пише една от коментиращите.

"Хубаво е да се оплаквате, че градът е мръсен и пълен с боклук, но замисляли ли сте се какво щяхме да правим без тези работници? Тези, които критикуват, няма да станат в 3:30 ч. през нощта и да пъхнат хубавите си ръце в мръсотията. Малко уважение и признание за онези, които се трудят", пише друг.

"Не разбирам какво смешно има в снимка с боклуци. Служителите не стачкуват от кеф. Франция е на път да загине, а вие се правите на красива върху кофите. Смятах, че сте по-интелигентна. Днес вече разбирам по-добре онзи израз "Бъди красива и мълчи", коментира трети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024