Адв. Кашъмов: Отнемането на кола е наказателна репресия, обратна на човешката логика

Законодателната техника пада много сериозно надолу като качество през последните години, не се спазват правилата за задължителното обществено обсъждане и прозрачност на законодателния процес и се приемат абсурдни промени, които ще въведат проблем. Това е изводът на адвокат Александър Кашъмов във връзка с последните промени в Наказателния кодекс, които предвиждат на шофьори, употребили алкохол или наркотици, да бъдат отнемани превозните средства.

В сутрешния блок на Нова телевизия Кашъмов каза, че според него отнемането на автомобил не е адекватна мярка и е редно то да бъде заменено с една ефективна глоба.

"Много е важно нашите политици да разберат, че наказателно-правната политика се работи първо в Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието - те трябва да разработят проекта, да го предложат на обсъждане със заинтересованите и с професионалните групи и след това, да се върви към парламента, за втори етап на обсъждането. Тогава ще имаме много по-точни текстове.", каза юристът.

По казуса с отнемането на колите на провинилите се водачи, той даде три хипотези, демонстриращи неравнопоставеността на наказанието.

  • Ако умишлено се причини телесна повреда или смърт (на пътя), изобщо няма такова отнемане.
  • Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда дори на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата.
  • А в случая, когато формално има алкохол или наркотични вещества в кръвта на водача, задължително следва отнемане на автомобила.

"Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия", каза още адв. Кашъмов.

За да илюстрира ниското качество на работата в Народното събрание, юристът даде пример и с абсурдността на текстове, които са обсъждани в пленарната зала, но, в крайна сметка, не са били приети.

"Имало е предложение, освен отнемане на автомобила, той да бъде и спиран от движение за срок от 3 години. Тоест, да накажем автомобила, който е неодухотворено същество, все пак!", иронизира депутатите Кашъмов.

"Стойността на различните превозни средства е различна и ако ние говорим за глоба като санкция, би било много по-адекватно, тя да се налага навременно.", каза адвокатът. Той коментира и ситуацията, при която шофьор на камион бъде заловен да шофира след употреба на алкохол или наркотични вещества:

"Например, при произшествие с тир, тъй като шофьорът не е негов собственик, водачът ще трябва да плати равностойността му. Сериозно ли говорим?! Това нарушава негови основни човешки права по Европейската конвенция за правата на човека."

Според Александър Кашъмов проблематиката е сложна и преди да се премине към промени в Наказателния кодекс, се изисква предварителен анализ.

Той неколкократно подчерта нарушените добри практики:

"И при тези поправки само две предложения са от страна на Министерския съвет. Другите са на народни представители, изпаднали в творчески ситуации и решили на коляно да напишат текстове."

Кашъмов даде пример и с опорочаването на други поправки:

"Дори и текстове, внесени след обществено обсъждане, от правителството, които чакахме години наред като тези за свободата на словото - става дума за това, че единствено в България клеветата срещу държавници и политически лица се наказваше по-тежко - сега, след присъди в Страсбург и т.н., бяха внесени тотално окепазени промени".

В момента квалифицираната клевета, от която са настъпили тежки последици, се наказва с минимум 500 лева глоба, а обикновената клевета с минимум 3000 лева. За съжаление народните представители са работили с зала без да мислят."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024