"Къщата с ягодите" - един от емблематичните паметници на архитектурата от Стара София - може да бъде демонтирана изцяло и изградена с нова конструкция, след като беше оставена на саморазруха в продължение на години. 

Списание "Градът" публикува подробна информация за катастрофалното състояние на сградата и плановете за възстановяването й, които собственикът Валентин Златев (екс-директор на "Лукойл България") е решил да задейства. 

Огледът на сградата, която попада в защитена заона на Централното историческо ядро на София, е показал много сериозни проблеми - "следствие от дълга безстопанственост през годините". 

"Cгpaдaтa e в лoшo cъcтoяниe, нeпpигoднa дa изпълнявa фyнĸциитe cи нa жилищнa cгpaдa. Πoд въздeйcтвиeтo нa тeчoвeтe пo cтeнитe и тaвaнитe нa цялaтa cгpaдa ca ce пoявили пoдĸoжyшeни мaзилĸи, мyxъл и плeceн. Ocoбeнo тeжĸo e пoлoжeниeтo в cyтepeнa, ĸъдeтo цeли cтeни ca мoĸpи и пo тяx имa мyxъл и плeceн. Уcтaнoвeни ca знaчитeлни пpoвиcвaния и пyĸнaтини нa мeждyeтaжни ĸoнcтpyĸции", се казва в статията. 

Стоманените греди за поддръжка на подовата конструкция на втория етаж са силно корозирали вследствие на течове. Корозирала е и армировъчната стомана в подовите конструкции, напукано е бетоновото им покритие, фасадните мазилки са силно увредени от атмосферните води. 

Там, където дъждовната вода се е разливала по външните стени, ги е оголила до тухла. 

Изкривявания и напуквания има по парадното стълбище, корнизите, парапетите, цокъла.

Разрухата на Къщата с ягодите беше очевидна за всеки минувач по ул. "Сан Стефано", но въпреки това имотът не беше защитен или ремонтиран.  

В статията се посочва, че има две експертни оценки на екипи от УАСГ - първата твърди, че основният ремонт с подсилване на фундаментите и възстановяване на компрометираните етажни плочи е "неефективен, трудно изпълним и високо рисков". Вторият анализ дава няколко алтернативи за укрепване, но според статията те са "принципни и не отчитат запазването на конкретни елементи от фасадите" и вътрешните функционални промени по проекта за консервационно-реставрационни работи. 

Валентин Златев е възложил на арх. Георги Савов от студио "Вамос" да направи проектна документация за възстановяването на сградата, без тя да се "пристроява или надстроява". Според собственика - ще се възстанови и жилищната й функция. 

Най-вероятният метод ще бъде "преизграждане посредством прецизен демонтаж по проект и реставрация и съхранение на всички елементи с културно-историческа стойност". Фасадните пластики ще бъдат възстановени и монтирани обратно по сградата, се казва в публикацията. 

БНР цитира Димитър Димитров от "Зелено движение Оборище", според когото експертизите за Къщата с ягодите не са независими, а поръчани от собственика, и настоява Столична община да го задължи да укрепи и запази имота в оригиналния му вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?