"Къщата с ягодите" може да бъде демонтирана и изградена наново

"Къщата с ягодите" - един от емблематичните паметници на архитектурата от Стара София - може да бъде демонтирана изцяло и изградена с нова конструкция, след като беше оставена на саморазруха в продължение на години.

Списание "Градът" публикува подробна информация за катастрофалното състояние на сградата и плановете за възстановяването й, които собственикът Валентин Златев (екс-директор на "Лукойл България") е решил да задейства.

Огледът на сградата, която попада в защитена заона на Централното историческо ядро на София, е показал много сериозни проблеми - "следствие от дълга безстопанственост през годините".

"Cгpaдaтa e в лoшo cъcтoяниe, нeпpигoднa дa изпълнявa фyнĸциитe cи нa жилищнa cгpaдa. Πoд въздeйcтвиeтo нa тeчoвeтe пo cтeнитe и тaвaнитe нa цялaтa cгpaдa ca ce пoявили пoдĸoжyшeни мaзилĸи, мyxъл и плeceн. Ocoбeнo тeжĸo e пoлoжeниeтo в cyтepeнa, ĸъдeтo цeли cтeни ca мoĸpи и пo тяx имa мyxъл и плeceн. Уcтaнoвeни ca знaчитeлни пpoвиcвaния и пyĸнaтини нa мeждyeтaжни ĸoнcтpyĸции", се казва в статията.

Стоманените греди за поддръжка на подовата конструкция на втория етаж са силно корозирали вследствие на течове. Корозирала е и армировъчната стомана в подовите конструкции, напукано е бетоновото им покритие, фасадните мазилки са силно увредени от атмосферните води.

Там, където дъждовната вода се е разливала по външните стени, ги е оголила до тухла.

Изкривявания и напуквания има по парадното стълбище, корнизите, парапетите, цокъла.

Разрухата на Къщата с ягодите беше очевидна за всеки минувач по ул. "Сан Стефано", но въпреки това имотът не беше защитен или ремонтиран.

В статията се посочва, че има две експертни оценки на екипи от УАСГ - първата твърди, че основният ремонт с подсилване на фундаментите и възстановяване на компрометираните етажни плочи е "неефективен, трудно изпълним и високо рисков". Вторият анализ дава няколко алтернативи за укрепване, но според статията те са "принципни и не отчитат запазването на конкретни елементи от фасадите" и вътрешните функционални промени по проекта за консервационно-реставрационни работи.

Валентин Златев е възложил на арх. Георги Савов от студио "Вамос" да направи проектна документация за възстановяването на сградата, без тя да се "пристроява или надстроява". Според собственика - ще се възстанови и жилищната й функция.

Най-вероятният метод ще бъде "преизграждане посредством прецизен демонтаж по проект и реставрация и съхранение на всички елементи с културно-историческа стойност". Фасадните пластики ще бъдат възстановени и монтирани обратно по сградата, се казва в публикацията.

БНР цитира Димитър Димитров от "Зелено движение Оборище", според когото експертизите за Къщата с ягодите не са независими, а поръчани от собственика, и настоява Столична община да го задължи да укрепи и запази имота в оригиналния му вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024