Тази година почти всички резервации в хотелите за 8 декември вече са отменени заради налагането на ограничителните противоепидемични мерки. Студентите обаче са се насочили към къщите за гости, където да отбележат своя празник. Проблемът е, че много от тях не зачитат правилата за събиране на максимум 15 души на едно място и са готови да нарушат заповедта на здравния министър.

Това показа проверка на NOVA в 10 случайни къщи за гости, която предизвика министърът на туризма Марияна Николова да обяви, че ще започне масови проверки в тези обекти и ще се стигне до сурови санкции при нарушаване на правилата.

Всяка година между 10 и 20 хиляди студенти пристигат в Банско за 8 декември. През 2020 г. обаче ситуацията е различна, тъй като студентите няма да могат да използват ресторантите към съответните хотели и трябва да празнуват в стаите си. Поради тази причина са избрали да се насочат към „план Б“.

„Ще се насочат към малките хотели и къщи за гости, където контролът е трудно осъществим“ – каза Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. „Логично можем да очакваме, че правилата масово ще се нарушават“. 

Проверка на NOVA в 10 случайно избрани къщи за гости в страната установи, че в половината може да се направи резервация за повече от 15 души. В два от обектите собствениците са били „на кантар“, а в един от тях са отказали да нарушат мерките. Другите две от къщите вече са били заети.

„До 22-ма човека могат да се съберат“, казва един от собствениците. „Не мисля, че има проблем с ограниченията. До 15 човека разрешават, сега дали са 2-3 повече, няма значение“.

Когато екипът на телевизията пита друг собственик за резервация за 28 човека, той отвръща: „Няма проблем, имаме, 30 човека се събират без проблем“. Дали има проблем с ограниченията? „Ще вземете три къщи. При нас кой да ни проверява?“.

Проверка е направена и в бутиков хотел, където собственичката предупреждава да се побърза с резервацията за 22-ма души, защото много хора се интересуват. „Счупиха телефона вчера и онзи ден, като разбраха, че няма да има дискотеки и явно хората се ориентират да си вземат някъде къща, да се затворят. Заключвате се и няма кой да ви провери. 22-ма човека сте. Значи, ако има някакви проверки, казвате 15 човека, а другите някъде трябва да се изнижат и по някое време да влязат. То няма да има проверки“, казва собственичката и добавя, че може да се осигури и диджей.

Вероника Кънева от Асоциацията на къщите за гости казва, че и при тях има отмяна на резервации. „Абсолютно никакви обаждания нямаме“. Но се оказва, че почти всички къщи за гости са резервирани за Нова година. Локдаунът приключва на 21 декември.

Репортажът на телевизията предизвика моментални действия от страна на министъра на туризма Марияна Николова, която каза, че ще бъде „безкомпромисна“ с нарушителите на мерките. Ще сезира РЗИ, МВР и Комисията за защита на потребителите, започват и масови проверки дали мерките за събиране на до 15 души на едно място ще се спазват на 8 декември. Това засяга не само къщите за гости, но и хотелите.

„Никой и по никакъв повод не може да нарушава тези правила. Ще се затварят обектите на нарушителите до края на сезона. Ще бъда безкомпромисна към тях“, обяви Николова.

„Изразявам своето възмущение и недоумение от поведението на някои икономически субекти, решили да погазят законите в страната“, посочи вицепремиерът, цитирана от МТ. Тя благодари на всички, които „въпреки неудобството от рестрикциите, не се поддават на изкушенията да заобикалят законите“.

„Тази зима ще разчитаме на българските туристи и на тези от балканските страни, затова е важно всички туристи да са сигурни, че когато отиват на почивка, то това място отговаря на всички сериозни и високи изисквания за безопасност и хигиена“, каза Николова.

Костадин Ангелов: Студентски празник ще има, събирането на 15 души не е отстъпление от плана

Преди седмица здравният министър Костадин Ангелов бе попитан дали не е трябвало да наложи по-строга мярка относно събирането на хора на едно място, но той каза, че ограничението за 15 човека не е отстъпление от първоначалния план. В интервю за bTV той каза: „Студентски празник ще има. 8 декември е позволен на месата, където се спазват противоепидемичните мерки. Поели сме организация, която да проследи всяко едно действие”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2