"Получих още такива оплаквания след появата ми в София и ги взимам предвид. Фокусът на моята подкрепа в европейската политика в момента е насочена към Украйна сега, не в миналото. Нямам претенции да съм запознат с вътрешните ви политически дела. А ГЕРБ са открито за Украйна."

Това написа в профила си в Twitter световният шампион по шахмат Гари Каспаров в отговор на критиките срещу него, че е присъствал на пресконференция на ГЕРБ и е посочил партията на Борисов като единствената партия в България, която открито подкрепя Украйна.

В последния ден от посещението си в София Гари Каспаров се появи в централата на ГЕРБ в компанията на Бойко Борисов, който го представи като "един от големите борци за демокрация" и обяви, че той е дошъл като "наш гост, на младежкия ГЕРБ".

"Научих, че ГЕРБ е единствената партия в България, която има много силна и много еднозначна позиция по отношение на войната в Украйна и руската агресия. Това е момент, който може да бъде описан с прости шахматни термини - за разлика от политиката тук няма "сива зона", всичко е черно или бяло. Би трябвало да направите единствения морален избор, който е приемлив за хората, вярващи в демокрацията и човешките права... Знам, че българите скоро ще имат нови избори и мога само да изразя надеждата си, че хората ще видят ясно, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която застава от правилната страна на историята", заяви Каспаров по време на пресконференцията.

В отговор, доскорошният министър на електронното управление от ДБ Божидар Божанов написа на Каспаров, че е бил подведен и че именно по време на управлението на ГЕРБ е бил построен "Турски поток" и е било позволено на Лукойл да не плащат данъци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.