Снимка: © Getty Images

Да приличат на костюми на супергерои, но да бъдат максимално удобни – с такива скафандри Илън Мъск е искал да изпрати Историческо: SpaceX изпрати първите си астронавти в Космоса и поради тази причина е работил по дизайна им няколко години.

След като първоначалните му планове в сряда бяха провалени от лошите атмосферни условия, на 30 май компанията сътвори история. Ракетата на SpaceX – Falcon 9, изстреля капсулата Crew Dragon в орбита и астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкин полетяха със своите нови скафандри.

SpaceX работи с NASA, за да създаде черно-белите костюми, съставени от една цяла част и полепващи по телата на астронавтите. Най-впечатляващото е, че те са изработени специално, за да паснат точно в седалките на капсулата Crew Dragon, която вече лети към Международната космическа станция.

„Лично аз прекарах много време – отне ни три, почти четири години да направим дизайна на тези костюми, които изглеждат добре и в същото време вършат добра работа“, сподели основателят на SpaceX Илън Мъск по време на живото включване по NASA TV в сряда, когато опитът на мисията Demo-2 не се увенча с успех.

Скафандърът е сложно, персонализирано оборудване. Той трябва да е комфортен за астронавта по време на дълги полети в малки космически кораби, какъвто е случаят с Хърли и Бенкин – на тях ще им отнеме 19 часа да достигнат Международната космическа станция. Облеклото също така трябва да ги предпази от промяната в нивата на кислорода и налягането.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Историческо: SpaceX изпрати първите си астронавти в Космоса


Мъск се е концентрирал върху външния вид на скафандрите на SpaceX още откакто компанията е започнала да ги изработва преди няколко години. The New York Times разкри, че той е избрал техният създател да бъде Хосе Фернандес – дизайнер на костюми за филми със супергерои като „Батман срещу Супермен“, „Фантастичната четворка“, „Отмъстителите“ и „X-Men II“.

Още през 2016 Фернандес споделя пред списание „Bleep“, че Мъск е искал скафандрите да се отличават и да изпъкват.

„Когато човек облече скафандъра, той (б.а. - Мъск) иска от него да изглежда по-добре, отколкото без костюма. Облеклото е като смокинг – изглеждаш така сякаш си герой в него“.

Миналата сряда основателят на SpaceX разкри тази своя идея. „Виждате скафандрите по филмите – изглеждат добре, но не работят добре. Можеш да създадеш костюм, който върши работа, но не изглежда добре, защото това е облекло, което трябва да оцелее във вакуум“, каза той.

Другата основна цел на 48-годишния директор е да създаде такъв скафандър, който да вдъхнови малките деца да станат астронавти и сами да облекат униформата някой ден. „Да ги запаля по това“, сподели Мъск идеята си.

„Всички трябва да бъдат развълнувани, че това нещо е направено от хора за хора“, добави основателят на SpaceX, цитиран от Business Insider.

Скафандрите са изработени в Хоутърн, Калифорния – в същата сграда, в която се разработват ракетите на компанията. Всеки от тях е ушит специално за съответния член от екипажа. Дизайнът им представлява една цялостна част, но има и обособени елементи.

„Само една свързваща точка на бедрото прикачва поддържащи системи, включително кислород и връзка към захранване“, съобщиха от НАСА.

Шлемът е създаден по технологията на 3D принтирането и включва вградени клапи, механизми за прибиране и заключване на визьора, както и микрофони.

Скафандърът разполага със специални ръкавици, с които лесно може да се използва технологията „touchscreen“ - така се позволява максимално лесен контрол на Хърли и Бенкин над системния панел.

Тези костюми са различни от онези, които се носят по време на излизането извън космическата станция. Във втория случай астронавтите използват специалните антропоморфни скафандри на НАСА, създадени за престой в пълен вакуум като Космоса в продължение на 8-10 часа. Те предпазват астронавтите от опасната радиация.

Космическите костюми на SpaceX са били тествани два пъти до момента. Първият опит бе върху манекена, изпратен в космоса с ракетата Falcon Heavy през 2018, а вторият – върху манекена Рипли, изстрелян при мисията без екипаж Demo-1 миналата година.

Сега Боб Бенкин и Дъг Хърли са първите хора, които ги тестват в Космоса.

Мисията бележи първото изпращане на астронавти в орбита от NASA от 2011 година насам. След Atlantis космическата агенция "пенсионира" всички свои совалки и така единственият път към Космоса остана руският Soyuz. Астронавтите на НАСА, които летяха към Международната космическа станция, използваха в този период руските костюми „Сокол“.

През последните шест десетилетия НАСА е използвала поне осем различни вида скафандри.

Мисията Demo-2 цели да възвърне способността на космическата агенция да изстрелва свои астронавти от американска земя, облечени в американски космически костюми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев за изгонените 70 руски дипломати: Надявам се Кирил Петков да е обмислил добре това решение

Президентът твърди, че "не разполага с необходимата информация" по разследването

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката