Историческо: SpaceX изпрати първите си астронавти в Космоса Снимка: © Getty Images

В 22:22 ч. българско време на 30 май SpaceX сътвори история. След като Атмосферните условия развалиха плановете на SpaceX: Launch America се отлага компанията да изпрати първия си полет с екипаж в Космоса, мисията Demo-2 претърпя успех при втория опит.

Астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли се изстреляха към Международната космическа станция в капсулата Crew Dragon, която се откъсна от ракетата Falcon 9.

Мисията бележи първото изпращане на астронавти в орбита от NASA от 2011 година насам. След Atlantis космическата агенция "пенсионира" всички свои совалки и така единственият път към Космоса остана руският Soyuz. Фокусът върху мисията е голям, тъй като това е първият случай, в който космическата агенция използва частна компания, за да изпрати екипажа си в Космоса.

Американският президент Доналд Тръмп се завърна в "Кенеди Спейс Център", за да гледа на живо изстрелването на ракетата. Той беше там и в сряда при неуспешния опит.

Няколко минути след изстрелването първата степен на Falcon 9 успешно се отдели и се спусна обратно към Земята за повторно използване, където се задържа на платформата "Разбира се, че все още те обичам", която я очакваше в Атлантическия океан. Междувременно космическият кораб се отдели от ракетата и пое към орбита за скачване с Международната космическа станция, което ще се случи в неделя.

Голямото събитие за компанията на Илън Мъск и NASA се състоя в ĸocмичecĸия цeнтъp „Джoн Keнeди“ в Keйп Kaнaвepaл, Флopидa.

Днес атмосферните условия бяха благоприятни. Първоначално се наблюдаваха облаци и временни превалявания, но времето се подобри и метеоролозите съобщиха 50 минути преди старта, че то е подходящо за старт.

Гледайте изстрелването тук:

Очаква се двамата астронавти да извършат 19-часов полет и да се скачат автоматично към модула Harmony на Международната космическа станция. Там астронавтите щe paбoтят зaeднo c eĸипaжa нa „Eĸcпeдиция 63″ в лицето на aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди, ĸaĸтo и с pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo са в Международната космическа станция от 17 април насам.

35 минути преди планираното изстрелване започна зареждането на резервоарите с гориво. Мостикът между кулата и ракетата бе прибран и беше активирана оригиналната аварийна система на Crew Dragon за спасяване на екипажа в случай на авария. Това е първият американски космически кораб с подобна защита.

Десет минути преди изстрелването ръководството на SpaceX даде позволение за излитане и пожела на астронавтите успех в "историческата мисия".

Още около 18:30 ч. наше време двамата астронавти вече бяха готови за мисията. Те проведоха разговор с администратора на НАСА – Джим Брайдънстин.

Последва изпълнение на интересна традиция – преди екипажът да се отправи към финалната фаза от мисията, астронавтите участват в игра на карти, наречена Possum's Fargo, която представлява „детска версия“ на покер, обявиха от NASA TV.

Хърли и Бенкин за втори път тази седмица бяха изпратени от семействата си и се качиха на автомобил на Tesla, който ги откара в близост до ракетата.

При оставащи повече от два часа до началото на мисията, двамата се настаниха в капсулата, където има място за общо четирима членове на екипажа.

Астронавтите Бенкин и Хърли ще прекарат между 30 и 119 дни в МКС – ще се завърнат на Земята до 23 септември тази година.

Компанията на Илън Мъск продължава да мечтае за пручването на на Марс от живи хора, и за изграждането на космически туризъм към Луната, но за да се приближи към изпълнението на грандиозните си цели, първо трябва да докаже, че може безопасно да придвижва хора през ниската околоземна орбита.

По-рано през деня експлозия в Бока Чика, щата Тексас, унищожи прототип на ракетата Starship, която компанията SpaceX подготвя за извеждане на големи товари в Космоса - до Луната и евентуално до Марс. Инцидентът няма общо с капсулата Crew Dragon, която компанията на Илън Мъск изстреля в орбита. По първоначални данни причината е авария на един от двигателите. Това е третият инцидент с този проект на SpaceX.

Фокусът е насочен именно към мисията Demo-2 и администраторът на НАСА Джим Брайдънстин, който гледаше излитането заедно с Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, сподели: "Направихме го".

"Чакахме това от доста време насам. Изминаха девет години, откакто изпратихме американски астронавти с американски ракети от американска земя - сега това отново се случи", каза той.

Брайдънстин похвали президента за подкрепата относно космическата програма, и по-специално за бюджета, отпуснат от Конгреса.

"Правя въздишка на облекчение, но ви казвам, че няма да празнувам, докато Боб и Дъг не се приберат у дома живи и здрави", добави той.

Администраторът на НАСА сега се насочва към Хюстън, където ще гледа как Crew Dragon ще се скачи към Международната космическа станция.

Междувременно стана ясно, че над 10 милиона души са гледали мисията на живо, съобщи NASA.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024