"Като в мъгла" - потърпевши разказват как са дарявали пари и имоти на Тракийската църква Снимка: © Screenshot Nova TV

Бивши последователи на "култа" на братята Гайд, както те самите го определят, разкриват шокиращи детайли за дейността им пред Novа TV.

Около 300 души са последователите на религиознатa организация, позната като "Тракийската църква", за която "Булевард България" вече разказа.

Сега картината се допълва от личните истории на бивши членове на организацията, които разказват, че са били принуждавани да доверяват парите си, бизнеса и имотите си на пасторите.

По думите им, така наречените "кардинали" на "Тракийската църква" (Цветан Гайд и синовете му Натанаил и Георги), диктуват модела на семейните отношения и дори дали последователите им могат да си поставят ваксини. Според бивши членове на организацията основателите Стефан (вече покойник) и Цветан Гайд (цялата им фамилия е Гайдарски) от десетки години фалшифицират история.

Бившите сътрудници на Гайд - семейство Тодор и Боряна Йотови - разказват, че още през 90-те години двамата братя се провъзгласяват за пастори в протестантска църква.

"Преди над 20 години, когато влязохме в т.нар. "Тракийска църква", тази общност беше издънка на протестантска църква. Техни творения са представени за исторически документи, без да присъстват референции. Налице е крупна фалшификация на исторически материали", разказват Тодор и Боряна Йотови.

Те са образовани хора, родители на три деца. След като напускат общността казват, че получават заплахи.

Откакто Боряна и Тодор се отказват от сектата преди година и половина, започва психологически тормоз.

"Заплахите са с мутренски маниер, имах инцидент с физическа агресия срещу мен, за да "си затварям устата", подал съм сигнали. Стефан Гайд и брат му имат нарушения по НК, пране на пари и частни жалби срещу себе си. Хората дават месечни такси десятъци за църквата, става дума за шестцифрени суми", твърди Тодор.

Семейство Йотови не са единствените потърпевши, но останалите, застанали пред камера, не желаят самоличностите им да бъдат разкривани. Затова говорят в гръб, с компютърно променени гласове.

Един от тях разказва, че докато е бил част от култа, се е чувствал като "в мъгла на бавен огън".

Събиранията на сектата, както я наричат бившите членове, се осъществяват в домовете на хора, отворили вратите си за нея, а протичането им преминава в споделяне на преживявания.

Срещите се случват поне два пъти в седмицата, като има "сериозно изискване за послушание, а изповедта е задължителна".

Друг мъж, записан в гръб и с променен от съображения за сигурност глас, разказва, че е бил част от "култа" в продължение на 40 години. Добавя, че Цветан Гайд и кардиналите най-напред "ви разклащат вярата във всичко, за да я спечелят те - те са против ваксини, против наука, образователна система".

Манипулацията се случва чрез много говорене.

"Той (Цветан Гайд, б.р.), например, говори три часа, а след първия час, човек много се натоварва и изморява. Така че изключва критичната си мисъл и каквото продължи да му се говори, то се налива в съзнанието му директно и безкритично, тъй като умствените защити се неутрализират и говорещият успява без усилия да втълпи своите послания в съзнанията на членовете на общността," казва мъжът.

По думите му всички се страхуват, защото биват заплашавани чрез вербална агресия.

"Ако имаш дете и ти се казва "това дете го дължите на мен". И ако това ти се повтори 1000 пъти, ти започваш да се страхуваш, че ако напуснеш общността, ще си загубиш детето. Той краде каквото може и в крайна сметка ти открадва целия живот," обобщава мъжът, пожелал анонимност.

За подобно преживяване разказват и Боряна и Тодор Йотови, които се откъсват от общността преди година и половина. "Насърчават се ранните бракове, но само в рамките на общността и това допълнително усложнява излизането и напускането на "култа", тъй като част от роднините ти остават вътре", разказват Йотови.

"Децата бяха отделени. Целият събор се раздели на възрастови групи. От нас се очакваше те да бъдат поверени на младите кардинали - синовете на Цветан, Натанаил и Георги. Насърчава се сключването на брак в млада възраст. Изключително преплетени роднински връзки и излизането е още по-трудно," казва Боряна Йотова.

"Те не искат парите ви, те искат вас - получават семейството ви, имотите ви, децата ви, талантите ви", разказва и един от свидетелите, пожелали анонимност.

Хората, застанали пред камерата, смятат, че Гайд е събирал огромни суми под формата на "десятък" .

"Тези пари не могат да бъдат доказани, защото са в брой и няма следи. Става въпрос за десетки хиляди на месец", казва Тодор Йотов.

Освен десятъка от изработено, когато в общността влязат предприемчиви хора със собствен бизнес, там се вкарват "кардинали" на църквата.

На страницата на "Тракийската църква" няма посочени контакти, но екипът на Nova TV успява да се свърже с Цветан Гайд за позиция. Той казва, че в "момента не е в София", но си запазва правото на отговор.

В онлайн обръщение към общността на "Тракийската църква", излъчено по Nova TV, Цветан Гайд сам се определя като "вид манипулатор".

"Аз към външните съм точно ловец на човеци и ловя според това, което има в тях. В някакъв смисъл съм манипулатор, не измамник, а манипулатор".

Той засяга и въпроса с десятъка, които изисква от членовете на църквата.

"Ако той доверява душата и духа си, но не доверява парите си, това е абсурдно", казва Цветан Гайд.

"Пред никого от вас не дължа отчет как управлявам тия средства"

Парите се дават в плик с името на човека от общността. Според някои от бившите членове, става въпрос за милиони.

От дирекцията по Вероизповеданията, казват в позицията си, че ще изискат по служебен път устава на "Тракийската църква", за да проверят дали изплащането на десятъка е разписано изрично като практика в правилника на регистрираната религиозна институция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024