История и култура или подмяна и култ - опасният инженеринг на братята Гайд

Фестивал “Тракийски Мистерии” ще се проведе в Античния театър в Пловдив в края на този месец. Организатор е Академия “Орфика”.

На пръв поглед дружеството изглежда като автентично културно-историческо сдружение, но всъщност е част от една амалгама между псевдоисторическо течение, църква и манипулативни вярвания, които са построени върху фалшифицирани исторически документи и артефакти и култ към личността на двама братя - Стефан и Цветан Гайд, самопровъзгласили се за възстановители на трако-българската идентичност.

За дейността на Стефан (вече покойник) и Цветан Гайд (от Гайдарски) и техните синове Георги и Натанаил Георгиеви сигнализираха в сряда миналата седмица на пресконференция в БТА Тодор и Боряна Йотови. Те са бивши сътрудници на Гайдарски и са преки свидетели на градежа на историческата подмяна и на целия инжeнеринг на култа около братята, в чийто плен, по думите на Йотови, все още са стотици хора. Казват, че са били длъжни да разкрият "тази спекулация, най-малкото защото сме били съучастници, макар и неволно".

Връзките между Академия “Орфика”, “Тракийската църква” в България, подкаста “Град на високо”, фестивалите, школите, книгите и инициативите около братята и техните наследници са публични, но трудно проследими, което прави своеобразната им окултна пирамида лесна примамка за доверчиви хора. “Булевард България” провери.

Подмяната на историята

В своите публикации братята Гайд подправят древни плочки и амулети, открити по нашите земи, както и правят манипулативен превод от древни езици, разкриват Йотови. На базата на тази подмяна те изграждат връзка между неолитната епоха и античността и се самопровъзгласяват за възродители и настойници на най-древната християнска вяра. Признати научни доказателства за теориите им не се откриват. В издателската си дейност дори се сравняват с Паисий Хилендарски.

“Булевард България” се свързва с Института за балканистика при Българската академия на науките. Към него е и Центърът по тракология, който е седалище на Секретариата на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания и обединява 31 учени от 14 страни.

“Няма научно установена връзка между праисторическите и античните култури, които братята Гайд свързват в своите публикации и учения,” казаха от института. Те обърнаха внимание и че изданията на Гайдарски, техните синове и свързаните с тях издателства не отговарят на изискванията за научни публикации и по тази причина не могат да бъдат приемани за достоверни.

Книгите и обръчите от дружества

Книгите „Тракийското Писмо Декодирано“ (автор: Стефан Гайд, издателство: Институт по Трансцендентна Наука), „Тракийските Послания“ (автор: непосочен, издателство: “Фондация Градът”) и „Тракийските Хроники“ (автор: непосочен, издателство: “Фондация Градът”) са в основата на култа около братята Гайд (Гайдарски). В тях фамилията представя като „истини“ свои явни фалшификации на артефакти от неолитната балканска древност, наследството на траките-беси и до християнската епоха, между които научната общност не открива връзки, противно на твърденията на Гайд.

Справка в регистъра на неправителствените организации и Търговския регистър показва, че “Фондация “Градът” се е преобразувала през септември 2022 г. от фондация в сдружение. В управителния съвет и на двете са Цветан Георгиев Гайдарски, Георги Цветанов Георгиев и Натанаил Цветанов Георгиев. А на адреса, на който са регистрирани – “Московска” в София, има и други юридически лица, свързани с Гайдарски и синовете му.

Фондация „Институт по трансцендентна наука“ също е сред тях - със същите три лица в управителния съвет, както и “Движение обединени български родолюбиви общности-ДОБРО” и медийната компания “ЕМЕФРЕТИ” ООД.

Църквата

На базата на историческите фалшификации от книгите на семейство Гайд-Георгиеви е базирана и уникалността на „Тракийската църква“ - регистрирано в България вероизповедание, управлявано от фамилията. Справка на "Булевард България" показва, че църквата е регистрирана като религиозна общност през 2014 година.

Потърсихме за коментар дирекцията по "Вероизповеданията" към Министерския съвет с подробности за статута на "Тракийската църква".

"По отношение на „Тракийската църква” Ви уведомяваме, че тя е регистрирана като религиозна институция с решение на СГС на 24 март 2014 г. Информация за регистрираните религиозни институции може да откриете на сайта на дирекция „Вероизповедания“, в раздел „Документи“.
В процеса на регистрация СГС е изискала експертно становище от дирекция „Вероизповедания. В свое становище от 13.03.2014 г. дирекцията е отправила няколко забележки по отношение на текстове от устава на религиозната общност, поради което препоръчва на СГС да не регистрира религиозната институция преди отстраняването на спорните текстове. Въпреки отправената препоръка, съдът не се съобрази със становището на дирекция „Вероизповедания” и регистрира религиозната институция под името „Тракийската църква”, се казва в отговора им на запитване на "Булевард България".

В "Тракийската църква" членовете са подканени да плащат приноси - десятък от доходите си, да пропагандират научните и верски фалшификации и да подпомагат дейността на НПО-та, която популяризира доктрината Гайд. Това се разбира от изложението на бившите съмишленици на каузата Боряна и Тодор Йотови.

"Събирането на „десятък” от членовете на определена религиозна общност е разпространена практика в много регистрирани вероизповедания в страната. Дирекция „Вероизповедания” няма право да прави оценъчни съждения по отношение на веровата доктрина и богослужебна практика на религиозните общности в страната във връзка с останали религиозни доктрини (традиционни или нетрадиционни)", се казва още в отговора на Дирекция "Вероизповедания".

“Тракийската църква” се представя за “първата и най-стара християнска общност в Европа, основана в първи век от н. ера, лично от Апостолите Павел и Андрей Първозвания и техните сподвижници по българските земи”. Тя е била многократно изобличавана като секта през годините, но продължава да увлича хора.

В YouTube канала на “Тракийската църква” са налични видеозаписи на богослужения, водени от Цветан Гайд.

Академия Орфика, фестивалите и заблудените институции

Чрез добиващия популярност „Фестивал Тракийски Мистерии“, чието поредно издание ще се състои на 29 септември в Античния театър в Пловдив, култът на братята и техните наследници получава достъп не само до тясната група от хора, които четат техните книги и посещават “Тракийската църква”, но и до по-широката общественост.

С безкритичното съучастие на общини, музеи културни институции и дори училища доктрината на Гайд достига до хиляди хора, сред които и деца и младежи. През 2022 година фестивалът "Тракийски мистерии" дори е получил финансиране от Националния фонд култура - 15 хил. лв. по програма “Мобилност”.

Сдружението Академия “Орфика” е регистрирано към Министерството на културата по закона на меценатството. Както самите те са обявили на сайта си, дейността им е “многоизмерна, многоспектърна и дългосрочна”. На уебстраницата няма имена и информация за екипа, но в регистъра на сайта на МК като представител е посочен Цветан Гайдарски, който се представя публично като Цветан Гайд.

Цветан е брат на обявения от самия него за светец Стефан Гайд - в опит да бъде създаден един цял “пантеон” от обожествени фигури, който включва и все още живите представители на семейство Гайдарски.

Лекторите на „Фестивал Тракийски Мистерии“ не са обявени с имена, а като представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика - и трите управлявани от Гайдарски и синовете му.

Обществено позициониране и бъдещи творчески планове

Цветан Гайд има близо 10 хил. последователи във фейсбук. В YouTube последователите на Богари Медия - канала, който излъчва подкаста “Град на високо”, има близо 7 хил. последователи. Водещи на подкаста са Натанаил и Георги Георгиеви, а редовен гост - баща им.

Освен исторически теми, в изданията на медиите на фамилията се коментират и политически теми, както и други въпроси от социална значимост.

Тримата се представят като лидери на обществени каузи, като политически анализатори, а самият Цветан Гайд – и като възродител и изпълнител на нова национална доктрина, с претенции за монопол върху „вярното“ тълкуване на вярата, културата и пътя напред за България.

Пред името на Цветан Гайд в неофициални публикации стои титлата „академик“ без каквато и да е академична хабилитация да е доказана, а в биографията му, покойният вече Стефан Гайд е представен като „доктор по философия, доктор по Богословие, Негово Превъзходителство – DVX – Граф Стефан Гайд-Арих Хесе Монферрад, Патриарх на Тракийската Църква”, а след кончината му – и светец.

Книгите, подкастът и другите публикации на Гайд и сие не изглежда да събират безброй последователи. Фестивалите и мистичните ритуали около тях обаче очевидно се радват на вниманието на широката общественост, включително от трибуна като тази на Античния театър в Пловдив - сцена, която безспорно вдига авторитета на измамниците.

Към момента няма ясни заявки от страна на Гайд, че се кани да развие дейността си към политическата сцена. Примери обаче не липсват в най-новата история на родната демокрация - за исторически култове, които директно прерастват в партии, макар и с мимолетен политически живот.

Остава обаче тревогата от факта, че продължават да се събират десятъци от “миряните” в “Тракийската църква”, както и че Гайд успява да заблуди държавните институции и дори да получи финансиране от националния бюджет за разпространение на лъжите си.

“Тракийската църква” далеч не единственото модерно движение, което няма конкретно място за ритуали. Срещите се провеждат под формата на събития и семинари. Там често пъти се предлага “висше знание” без посредничеството на свещеници, борави се с множество елементи от различни религии, които се смесват безкритично, а лекторите предлагат своята гледна точка, която не е утвърдена академично или църковно.

Оказва се, че в обществото има реално търсене на подобни холистични религии и, макар да са алтернатива на традиционните доктрини, те често търсят легитимност чрез получаване на статут на “църква” или “институт“.

"Като в мъгла" - потърпевши разказват как са дарявали пари и имоти на Тракийската църква


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024