Катрин Белтън, която написа "Хората на Путин": Мир с Путин е невъзможен, но Русия е страна на пучове Снимка: © Screenshot

Катрин Белтън е разследващ журналист. Родена е през 1973 г., дълги години работи от Москва за Financial Times. В момента живее в Лондон е пише за Washington Post. През 2020 г. излиза бестселърът ѝ "Хората на Путин" (минaлата година книгата беше издадена от издателство Ciela и на български като част от поредицата "Власт и отговорност", селектирана от Свилен Спасов).

"Хората на Путин" се смята за една от най-добрите книги за руския президент. Малко след публикуването ѝ няколко руски олигарси и компании заведоха дела срещу журналистката и нейните издатели, но не успяха да спрат разпространението на изданието.

По повод една година от войната на Путин в Русия Катрин Белтън говори с немското издание "Шпигел".

  • Според нея промяна на властта в Русия може да дойде само под формата на пуч, показва историята на страната.
  • Преговорите с Путин за примирие носят риск от нова война след година.
  • Западът трябва да въоръжи Украйна, за да може да победи Русия и това да провокира смяната на управлението.

Г-жо Белтън, след вашия бестселър „Хората на Путин“ ви смятат за експерт по руския президент и неговия кръг от олигарси, агенти на тайните служби и мафиоти. Разпознахте ли, че предстои атаката срещу Украйна?

Не, инвазията наистина ме изненада. Бях си у дома в Лондон през нощта на 24 февруари 2022 г. и следях развитието в Twitter. Бях будна, когато Путин изнесе речта си за обявяване на война в четири сутринта.

Как реагираха вашите източници в Русия на това?

Целият московски елит, с когото говорих, беше също изненадан. Предполагаше се, че Путин ще остане прагматичен. Моите източници очакваха той да спре с обявяването на независимостта на Донецк и Луганск, да изпрати войски там може би, но нищо повече.

С кого говорихте?

Имам много добри контакти от времето ми в Русия. Някои от тях продължават да говорят с мен, предимно чрез криптирани месинджъри. Те са държавни служители, хора от дипломатически кръгове, банкери, милиардери.

Путин се е изолирал. Кой все още има достъп до него?

Путин разговаря много с Николай Патрушев, ръководител на Съвета за сигурност. На прословутото заседание на съвета няколко дни преди началото на войната той на практика казва на Путин какво да прави. Той казва, че САЩ използват Украйна като платформа за отслабване на Русия. Ето защо трябва да се атакува.

Никой не възрази?

Путин заемаше нещо като средно положение между своите агресивни агенти от разузнаването и по-либералните сили. Но през последните две години той явно застана на страната на ястребите: заедно с Патрушев, друг който задава тона, е Юрий Ковалчук, свързан с КГБ банкер, когото Путин познава от първите дни в Санкт Петербург.

Как Путин вижда света?

Параноично. Той и неговият вътрешен кръг изглеждат убедени, че САЩ подкопават управлението му с всички възможни средства. Само победа в Украйна, според него, може да върне статута на Москва на световната сцена. Путин е готов да пожертва всички постижения от последните 20 години, за да превземе тази територия.

Значи няма кой да го убеди да сключи мир?

Някои от близките му съюзници не са доволни от настоящата ситуация. Игор Сечин, президентът на "Роснефт", или Сергей Чемезов, който оглавява държавния оръжеен конгломерат и с когото Путин е приятел от дните си в Дрезден - техните икономически империи са под натиск заради санкциите. Но се опасявам, че не смеят да протестират срещу войната.

Някои олигарси предпазливо критикуваха войната. Може ли да им се вярва?

Милиардерът и бивш собственик на "Челси" Роман Абрамович предложи да посредничи в провалените мирни преговори с Украйна през пролетта. В момента той играе роля в размяната на военнопленници. Но не съм сигурна дали наистина се е дистанцирал достатъчно от Кремъл - той все пак все още има директен канал към Путин.

Други олигарси, живеещи в чужбина, като Пьотр Авен или Михаил Фридман, публично описаха войната като „катастрофа“. Те обаче не критикуват директно президента. Остават уязвими на натиск от страна на Кремъл, защото все още имат бизнес интереси в Русия.

Как Путин успя да накара бизнес елита да се съгласи с него?

Започна още през 80-те години, когато той беше офицер от КГБ в Дрезден. Тогава тайните служби създават мрежа от подставени компании за нелегален внос на западни технологии в Съветския съюз и заобикаляне на западното ембарго.

По време на разпада на Съветския съюз хора от КГБ си осигуриха контрол върху някои стратегически икономически сектори и парични потоци. Предприемачи бяха назначени и много от тях поставени в зависимост. В крайна сметка КБГ искаше контрол – първо над икономиката, после над цялата страна.

Как стана така, че от всички в тази група точно Путин дойде на власт?

На ​​пръв поглед това е невероятно - той не беше особено високо в йерархията на КГБ. Според собствените му думи той е писал само безсмислени доклади като агент в Дрезден - въпреки че вероятно нарочно омаловажава ролята си в сравнението с това, което тя е представлявала в действителност. Но Путин има голям талант.

Какъв?

Беше много добър в това да представя на хората онова, което те искат да видят. Той беше истински хамелеон, стоеше на втори план и се представяше за скромен – въпреки че скоро след завръщането си в Санкт Петербург той, приятелите му от тайните служби и мафията поеха икономиката на града.

Путин си спечели репутацията на човек, който решава проблемите ефективно.

И от кметството на Санкт Петербург той беше повишен до Кремъл ...

И там също беше скромен. Това беше необичайно в среда, в която всеки се бореше здраво за собствената си позиция. Така че Борис Елцин избра младия Путин за свой наследник, когато финансовата криза, корупцията и все по-лошите резултати в социологическите проучвания го принудиха да се оттегли. Хората на Елцин смятаха, че този невзрачен човек ще се държи лоялно и ще продължи либералния си курс. Хамелеонът беше измамил обкръжението на Елцин.

Какво е характерно за Путин като президент?

Основно преплитането на олигархия, служби и организирана престъпност. Чрез своята мрежа Путин разполагаше с огромна каса от черни пари, с която хората му подчиниха медии, съдилища и правоприлагащи органи. След като властта в Русия беше подосигурена, парите бяха използвани за класически операции на КГБ в чужбина.

Как?

Хората на Путин всяват раздор в западните демокрации, като разпространяват фалшиви новини, подкупват политици и подкрепят крайни движения. В същото време Европа беше изнудвана да стане зависима от евтиния петрол и газ. Едно от първите места, където се използва този арсенал от методи на КГБ, беше Украйна.

Кога започна това?

Путин беше изключително изненадан, когато неговият прокремълски привърженик Виктор Янукович загуби изборите през 2004 г. от прозападния Виктор Юшченко. Путин отговори на това като спря доставките на газ през тръбопроводите на Украйна, докато Юшченко не прие сделка, за която се говореше, че газов доставчик от Кремъл подкупва украинската власт.

Така президентът беше дискредитиран и загуби подкрепата на населението, а руската власт започна да се намесва все повече и повече в Украйна - до незаконната окупация на Крим и прокси войната в Донбас от 2014 г.

Войната бушува вече година, стотици хиляди войници са мъртви или ранени, а върховният комисар на ООН за човешките права определи броя на цивилните смъртни случаи в Украйна на повече от 7000, включително почти 500 деца. Санкциите вредят на Русия, но малко хора там се бунтуват. Каква е вероятността според вас да има бунт?

Повечето руснаци са нещастни, но са твърде уплашени, за да направят каквото и да било. Вижте колко жестоко са репресирани протестиращите: можете да бъдете осъден на 15 години затвор, само ако наречете войната война. Ако ще има бунт, той ще дойде от елита. Моите информатори в момента говорят за Путин по начин, който никога преди не съм чувала.

В какъв смисъл?

Войната унищожи десетилетия на работа, богатство и влияние. Моите източници установяват със страх, че Русия е загубила меката си сила, загубила е достойнство в международен план и е изолирана: втора Северна Корея с повече ядрени оръжия. Московският елит говори за възможен заместник на Путин, за възможни наследници.

Кога се случи тази промяна в настроението?

Повратна точка дойде през септември, когато Путин беше принуден да наруши обещанието си и да обяви частична мобилизация. Оттогава той вече не е недосегаем. Моите информатори все повече говорят, че исторически Русия е страна на пучове.

Кога му е времето?

Това иска време. Смелостта би могла да се появи, само след като Русия е понесла сериозни военни загуби. Докато има шанс Путин да спечели войната, никой няма да вземе мерки срещу него.

Какви са шансовете Украйна да победи Русия във военен план?

Нова руска офанзива е планирана за пролетта. Западът изпраща оръжие, но то може и да не пристигне навреме. Освен това Русия просто има повече човешка сила: 143 милиона жители срещу около 40 милиона украинци. Като брой хора Путин ще спечели, без значение колко лоша е армията му. Той изглежда готов да пожертва стотици хиляди мъже. Путин си прави сметката за дълга война.

Играе ли Путин с времето?

Вероятно е изненадан от единството на Запада през тази първа година от войната. Но разчита на това, че рано или късно интересът ще спадне. Путин е убеден, че Западът е дебел и мързелив.

Да приемем, че Украйна успее да нанесе болезнено поражение на Русия. Какво би се случило тогава?

Тогава нещо би се размърдало. Вероятно отговорните политици биха отказали да се подчинят на заповедите на Путин. На него вече ще се гледа като на най-голямата заплаха за стабилността на страната. Историята може да се повтори и да се стигне до ситуация, подобна на тази от 80-те години на миналия век, когато прогресивните сили в службите за сигурност започнаха реформи, които сложиха край на управлението на комунистическата партия.

Кой би могъл да замени Путин?

Секретарят на Съвета за сигурност Патрушев е най-близкият съюзник на Путин в тази война. Той се надява един ден синът му Дмитрий да поеме президентския пост. Не е невъзможно двамата да действат прагматично - първо да се отърват от Путин, а след това да се обърнат и да сключат сделка със САЩ.

Не съм сигурна обаче дали може да им се вярва дългосрочно. Ако руският елит би имал възможност да посочи своя предпочитан наследник, това неизбежно би бил някой, който има по-гъвкава позиция спрямо Запада.

Какво трябва да направи Западът, за да сложи край на тази война?

Важно е Западът да продължи да доставя модерни оръжейни технологии. Знам, че звучи парадоксално, но Путин няма да отстъпи. Той ще продължи, докато все още вижда минимален шанс да спечели войната.

Една военна патова ситуация не би била достатъчна?

Не, необходимо е поражението на Русия.

Каква е вашата прогноза за 2023 г.?

Онова, което трябва да ни плаши, е рискът тази война да се проточи прекалено дълго. Времето не е на страната на Украйна. Украинската икономика беше ощетена много повече от тази война, просто поради мащаба на разрушенията. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-скъпа става тя за Запада.

Не давате ли шанс на преговорите?

Дори Путин да се съгласи на някакъв вид прекратяване на огъня сега, конфликтът няма да приключи. Да предположим, че той се съгласи на сделка: Русия получава Донецк и Луганск в замяна на Херсон и Запорожие. Тогава Путин ще се откаже ли? Това никога няма да стане. Подобна сделка само би насърчила ястребите в Кремъл.

Защо?

На Русия ще ѝ трябват между шест месеца и година, за да стегне армията си и след това да опита отново да превземе Украйна. Ястребите ще си кажат: Страхотно, изяснихме стратегията си - сега да атакуваме балтийските държави. Този конфликт има потенциала да ескалира във вечна война, която може да застраши сигурността на всички ни.

Доц. Георги Лозанов: "В Русия и до момента управлява КГБ. А в България се готви да управлява."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024