Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болница Снимка: © bTV

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която във вторник сезира прокуратурата заради данни за корупционни престъпления в МЗ.

Комисията на Сотир Цацаров твърди, че е открила злоупотреби при доставката на щадящи Covid-тестове за учениците, когато Кацаров е оглавявал ведомството.

КПКОНПИ видя корупционни престъпления в МЗ на Стойчо Кацаров

„Казусът с тестовете за учениците е удобен повод за уронване на престижа и името ми“, каза бившият министър в студиото на bTV на 5 януари. „Истинската причина да се прави опит да се урони името ми, е свързана с няколко големи столични болници, и най-вече с детската болница“.

Преди да приключи мандата си в МЗ, министърът взе решение за сливане на педиатрията с болница "Лозенец" - действие, заради което беше обвинен в частен интерес и което предизвика протести на медици и на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков заради учебната база на СУ в бившата Правителствена. В крайна сметка наследникът на Стойчо Кацаров - Асена Сербезова - замрази този ход до разясняване на всички обстоятелства.

Кацаров заяви, че още преди да се проведе поръчката за доставка на щадящите тестове, депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. Отказа да спомене конкретно име. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, добави само бившият здравен министър.

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия на атаката е икономическа. За детската болница има платени 10 милиона лева, без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства, и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 милиона причини да бъда атакуван аз служебното правителство“, каза Кацаров с препратка към управлението на кабинета „Борисов 3“.

Той отново повтори тезата си, че МЗ е закупило тестовете на тройно по-ниска цена. Бил определен бюджет от 12 лв. за брой за общо 1,5 милиона теста, но накрая за същите пари са били закупени три пъти повече проби – 4,7 млн.

КПКОНПИ се сезира по случая, след като бившият заместник на Кацаров - д-р Димитър Петров - обяви пред медиите, че има съмнения за закупуване на тестовете на неизгодни цени. Той твърдеше и че са правени промени по договорите, които са принудили някои доставчици да се откажат. Други били облагодетелствани.

Кацаров не обяви кой в МЗ се е заел с поръчките, като каза само, че началникът на кабинета му не е участвал. Отрече обвиненията на Петров с думите, че е било променено само едно условие – била е вдигната неустойката за по-голяма сигурност на доставките. Тогава няколко фирми се оттеглили.

9-членна комисия от експерти от здравното министерство е прегледала офертите на участниците, публично ги е отворила и е обявила победителите, казва Кацаров.

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не трябва аз да посочвам, а прокуратурата да ги посочи“, добави бившият служебен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023