Снимка: © bTV

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която във вторник сезира прокуратурата заради данни за корупционни престъпления в МЗ.

Комисията на Сотир Цацаров твърди, че е открила злоупотреби при доставката на щадящи Covid-тестове за учениците, когато Кацаров е оглавявал ведомството.

КПКОНПИ видя корупционни престъпления в МЗ на Стойчо Кацаров

„Казусът с тестовете за учениците е удобен повод за уронване на престижа и името ми“, каза бившият министър в студиото на bTV на 5 януари. „Истинската причина да се прави опит да се урони името ми, е свързана с няколко големи столични болници, и най-вече с детската болница“.

Преди да приключи мандата си в МЗ, министърът взе решение за сливане на педиатрията с болница "Лозенец" - действие, заради което беше обвинен в частен интерес и което предизвика протести на медици и на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков заради учебната база на СУ в бившата Правителствена. В крайна сметка наследникът на Стойчо Кацаров - Асена Сербезова - замрази този ход до разясняване на всички обстоятелства.

Кацаров заяви, че още преди да се проведе поръчката за доставка на щадящите тестове, депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. Отказа да спомене конкретно име. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, добави само бившият здравен министър.

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия на атаката е икономическа. За детската болница има платени 10 милиона лева, без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства, и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 милиона причини да бъда атакуван аз служебното правителство“, каза Кацаров с препратка към управлението на кабинета „Борисов 3“.

Той отново повтори тезата си, че МЗ е закупило тестовете на тройно по-ниска цена. Бил определен бюджет от 12 лв. за брой за общо 1,5 милиона теста, но накрая за същите пари са били закупени три пъти повече проби – 4,7 млн.

КПКОНПИ се сезира по случая, след като бившият заместник на Кацаров - д-р Димитър Петров - обяви пред медиите, че има съмнения за закупуване на тестовете на неизгодни цени. Той твърдеше и че са правени промени по договорите, които са принудили някои доставчици да се откажат. Други били облагодетелствани.

Кацаров не обяви кой в МЗ се е заел с поръчките, като каза само, че началникът на кабинета му не е участвал. Отрече обвиненията на Петров с думите, че е било променено само едно условие – била е вдигната неустойката за по-голяма сигурност на доставките. Тогава няколко фирми се оттеглили.

9-членна комисия от експерти от здравното министерство е прегледала офертите на участниците, публично ги е отворила и е обявила победителите, казва Кацаров.

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не трябва аз да посочвам, а прокуратурата да ги посочи“, добави бившият служебен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти