Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болница Снимка: © bTV

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която във вторник сезира прокуратурата заради данни за корупционни престъпления в МЗ.

Комисията на Сотир Цацаров твърди, че е открила злоупотреби при доставката на щадящи Covid-тестове за учениците, когато Кацаров е оглавявал ведомството.

КПКОНПИ видя корупционни престъпления в МЗ на Стойчо Кацаров

„Казусът с тестовете за учениците е удобен повод за уронване на престижа и името ми“, каза бившият министър в студиото на bTV на 5 януари. „Истинската причина да се прави опит да се урони името ми, е свързана с няколко големи столични болници, и най-вече с детската болница“.

Преди да приключи мандата си в МЗ, министърът взе решение за сливане на педиатрията с болница "Лозенец" - действие, заради което беше обвинен в частен интерес и което предизвика протести на медици и на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков заради учебната база на СУ в бившата Правителствена. В крайна сметка наследникът на Стойчо Кацаров - Асена Сербезова - замрази този ход до разясняване на всички обстоятелства.

Кацаров заяви, че още преди да се проведе поръчката за доставка на щадящите тестове, депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. Отказа да спомене конкретно име. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, добави само бившият здравен министър.

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия на атаката е икономическа. За детската болница има платени 10 милиона лева, без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства, и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 милиона причини да бъда атакуван аз служебното правителство“, каза Кацаров с препратка към управлението на кабинета „Борисов 3“.

Той отново повтори тезата си, че МЗ е закупило тестовете на тройно по-ниска цена. Бил определен бюджет от 12 лв. за брой за общо 1,5 милиона теста, но накрая за същите пари са били закупени три пъти повече проби – 4,7 млн.

КПКОНПИ се сезира по случая, след като бившият заместник на Кацаров - д-р Димитър Петров - обяви пред медиите, че има съмнения за закупуване на тестовете на неизгодни цени. Той твърдеше и че са правени промени по договорите, които са принудили някои доставчици да се откажат. Други били облагодетелствани.

Кацаров не обяви кой в МЗ се е заел с поръчките, като каза само, че началникът на кабинета му не е участвал. Отрече обвиненията на Петров с думите, че е било променено само едно условие – била е вдигната неустойката за по-голяма сигурност на доставките. Тогава няколко фирми се оттеглили.

9-членна комисия от експерти от здравното министерство е прегледала офертите на участниците, публично ги е отворила и е обявила победителите, казва Кацаров.

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не трябва аз да посочвам, а прокуратурата да ги посочи“, добави бившият служебен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024