Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и предшественикът му Костадин Ангелов влязоха в спор по повод обхващането на възрастните хора от ваксинационната кампания срещу Covid-19 в България.

В понеделник Кацаров издаде заповед за приоритетното имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст, като посочи, че "процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък" в България.

Страната е на последно място в ЕС по дял на имунизираното население заради грешното планиране на ваксините и забавянето на доставките в първото тримесечие на 2020 г.

В отговор на критиките от страна на служебния министър, Костадин Ангелов обяви, че 50% от всички ваксинирани хора в България са на възраст над 60 години. Той настояваше и да не се блокира работата на т.нар. "зелени коридори", през които всички желаещи могат да получат доза от ваксините независимо дали са в приоритетна група.

Екипът на Стойчо Кацаров действително преосмисли заповедта от понеделник, която предвиждаше имунизационните центрове и личните лекари да обслужват само възрастните и хронично болните в дните от понеделник до четвъртък.

Министерството на здравеопазването обаче публикува и първите по-конкретни данни за възрастовото разпределение на ваксинираните лица, от което се вижда, че хората над 60 г. с поне една доза от препаратите срещу Covid-19 са малко под 350 000 души - едва 17,5% от цялото население в пенсионна и предпенсионна възраст в страната.

Дял на ваксинираните и неваксинираните граждани по възрастови групи сред населението над 25 г. (по данни на МЗ и НСИ)

По данни на Националния статистически институт към 31.12.2020 г. българските граждани над 60 г. са 1 972 144 души. От тях, към 18.05.2021 г., с поставена първа доза ваксина са 345 918 души, а 208 834 души са със завършен ваксинационен цикъл, т.е. с поставена и втора доза.

Така лицата над 60 г., които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 са 17.5%. Тези със завършен курс на имунизация са 10.5% от всички лица на възраст над 60 г. в страната, посочват от МЗ. Справката е към 18 май 2021 г.

Данните, които Костадин Ангелов цитира, са относително точни: хората над 60 г., получили поне една доза от ваксините, са повече от 48% от всички имунизирани.

Проблемът е, че общият брой на всички ваксинирани български граждани остава прекалено малък спрямо цялото население - малко над 10% от всички хора са получили поне една доза от ваксините.

Националният ваксинационен план беше поставил пенсионерите и хронично болните пациенти в 4-та фаза по реда на приоритетното ваксиниране, като преди тях имаха право да се ваксинират медицинските специалисти и служители, обитателите на социални домове и техния персонал, учителите и преподавателите, както и служителите от "основни за обществения живот дейности".

Възрастовият профил на хората, които са получили поне една доза от ваксините за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев за изгонените 70 руски дипломати: Надявам се Кирил Петков да е обмислил добре това решение

Президентът твърди, че "не разполага с необходимата информация" по разследването

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката