Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и предшественикът му Костадин Ангелов влязоха в спор по повод обхващането на възрастните хора от ваксинационната кампания срещу Covid-19 в България. 

В понеделник Кацаров издаде заповед за приоритетното имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст, като посочи, че "процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък" в България. 

Страната е на последно място в ЕС по дял на имунизираното население заради грешното планиране на ваксините и забавянето на доставките в първото тримесечие на 2020 г. 

В отговор на критиките от страна на служебния министър, Костадин Ангелов обяви, че 50% от всички ваксинирани хора в България са на възраст над 60 години. Той настояваше и да не се блокира работата на т.нар. "зелени коридори", през които всички желаещи могат да получат доза от ваксините независимо дали са в приоритетна група. 

Екипът на Стойчо Кацаров действително преосмисли заповедта от понеделник, която предвиждаше имунизационните центрове и личните лекари да обслужват само възрастните и хронично болните в дните от понеделник до четвъртък.

Министерството на здравеопазването обаче публикува и първите по-конкретни данни за възрастовото разпределение на ваксинираните лица, от което се вижда, че хората над 60 г. с поне една доза от препаратите срещу Covid-19 са малко под 350 000 души - едва 17,5% от цялото население в пенсионна и предпенсионна възраст в страната. 

Дял на ваксинираните и неваксинираните граждани по възрастови групи сред населението над 25 г. (по данни на МЗ и НСИ)

По данни на Националния статистически институт към 31.12.2020 г. българските граждани над 60 г. са 1 972 144 души. От тях, към 18.05.2021 г., с поставена първа доза ваксина са 345 918 души, а 208 834 души са със завършен ваксинационен цикъл, т.е. с поставена и втора доза.

Така лицата над 60 г., които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 са 17.5%. Тези със завършен курс на имунизация са 10.5% от всички лица на възраст над 60 г. в страната, посочват от МЗ. Справката е към 18 май 2021 г. 

Данните, които Костадин Ангелов цитира, са относително точни: хората над 60 г., получили поне една доза от ваксините, са повече от 48% от всички имунизирани. 

Проблемът е, че общият брой на всички ваксинирани български граждани остава прекалено малък спрямо цялото население - малко над 10% от всички хора са получили поне една доза от ваксините. 

Националният ваксинационен план беше поставил пенсионерите и хронично болните пациенти в 4-та фаза по реда на приоритетното ваксиниране, като преди тях имаха право да се ваксинират медицинските специалисти и служители, обитателите на социални домове и техния персонал, учителите и преподавателите, както и служителите от "основни за обществения живот дейности". 

Възрастовият профил на хората, които са получили поне една доза от ваксините за Covid-19 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните