Kaufland отчита близо 2 млрд. лв. дълготрайни инвестиции за 18 години на българския пазар Снимка: © Kaufland

Инвестиции за общо 1,8 млрд. лв. в дълготрайни активи е осъществила в последните 18 години най-голямата компания в ритейл сектора у нас – Kaufland България.

Това показва годишен отчет на веригата, представен по повод 18-тата годишнина от стъпването ѝ на българския пазар.

През 2024 г. Kaufland България е най-големият частен работодател в страната с екип от близо 7500 служители, като от 2006 г. досега изплатените от компанията заплати възлизат на над 1 млрд. лв.

За същия период са внесените към държавата данъци са 1,63 млрд. лв., а иизплатените осигуровки на служителите - 309 млн. лв.

"През всичките 18 години водещи в работата ни са били прозрачната, точна и ясна комуникация и отговорността към клиентите и служителите ни. Винаги сме водили с пример и без колебания сме взимали новаторски решения, дори и в най-турбулентните времена. Доказали сме се като надежден партньор, както към институциите в България, така и към огромен брой български доставчици и производители, с които работим ежедневно. Така ще продължим да работим и занапред," подчерта по повод рождения ден изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Във всеки от 65-те магазина в страната днес могат да се намерят средно до 21 хиляди артикула. 87% от тях са от български производители или доставчици.

Разширяването на обема на българските плодове и зеленчуци в магазините на веригата е приоритет за компанията през последните години. През 2019 г. компанията стартира своите уникални Договори за предварително изкупуване на продукцията на български земеделци. До края на 2024 г. веригата планира да изкупи български плодове и зеленчуци на стойност над 85 млн. лева. С тях общата стойност на изкупената родна продукция от 2019 г. насам ще достигне 394 млн. лева.

"Подкрепата за българските производители на плодове и зеленчуци е част от ангажимента, който имаме като лидери на пазара. Плановете ни за 2024 г. включват още по-голямо разширяване на дела на българската продукция във веригата, както и въвеждане на редица мерки за повишаване на партньорствата в сектора, включително и да се увеличи броят на плодовете и зеленчуците под собствената ни марка "Брей!", коментира още Иван Чернев.

Над 1 млн. лв. е годишната инвестиция в качество, а над 12 000 са проверките, които компанията извършва на различни звена по веригата на доставките. И към момента Kaufland България е единственият ритейлър, който гарантира качеството си с международни сертификати. Във всеки един от магазините на веригата се подсигурява "5-звездно пазаруване, гарантирано със сертификати от най-престижните институти, между които TUV Nord, TUV Austria, QUADRAL, BEST BUY AWARD. За 6-та поредна година компанията е и носител на сертификата TOP EMPLOYER за отлични работодателски практики.

"През 2023 г. всички търговски вериги са генерирали брутна добавена стойност за България в размер на 18.9 млрд. лв., като близо 10% е делът на Kaufland. Kaufland спомага за ръста на доходите, допринася за развитие на много сектори – селско стопанство, търговия, преработваща промишленост, транспорт. Подпомага и създаването и развитието на нови бизнеси, както и българските производители. С данъците, които за 18 години са изплатени, а те са в размер на 1,636 млн. лв., реално се подпомага бюджета на България," обобщи заместник-ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. д-р Янко Христозов.

Заедно с ректора на УНСС проф. Димитър Димитров той беше домакин на представянето на доклада.

"Kaufland винаги откликва на нуждите на образованието. Преди дни стартирахме новия сезон на нашия общ проект „Бизнес академия Kaufland-УНСС“. Ние като университет се гордеем, че сме партньори с ритейлъра и че чрез това партньорство нашите студенти могат да получат много повече от това, което университетът ни предлага", заяви проф. Димитров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024