Kaufland отново изпрати провизии на българските учени в Антарктида Снимка: © Kaufland България

Kaufland България дари над 30 тона хранителни и нехранителни продукти на 32-ата Българска антарктическа експедиция. За поредна година компанията цели да обезпечи нуждите на учените и екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) по пътя до Антарктида и за престоя там.

На 9 ноември НИК 421 отплава от Морска гара Варна за българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. За втори път на борда „се качва“ и Kaufland в контекста на ангажимента, който ритейлърът има за подкрепа на полярните ни изследователи.

Над 50 палети с нехранителни стоки и продукти от всички основни хранителни категории биват подготвени през миналата седмица в Централния склад на Kaufland в село Стряма и специално доставени във Варна, за да бъдат дарени на експедицията. Така отново най-голямата търговска верига ще подпомогне усилията на българските учени в търсене на устойчиви решения за борба с климатичните промени.

В рамките на тази експедиция родните изследователи ще работят по десет научни проекта.

Плаването до Антарктида и престоят в района на българската база ще продължи около пет месеца - от днес до началото на април 2024 година. Основната задача на кораба за това плаване е да пренесе конструкцията на новата лаборатория за българските учени. Тази година благодарение на НИК 421 те ще имат възможност да правят изследвания не само на остров Ливингстън, но и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови.

Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида и в края на 2022 г. - за историческата 31-а българска антарктическа експедиция, която Българския антарктически институт и Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ реализираха съвместно. В рамките ѝ за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на остров Ливингстън с наш научно-изследователски кораб.

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничество, с който компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции.

В рамките на партньорството и по повод началото на новата българска експедиция Kaufland инициира фотоизложбата „Заедно на Антарктида“. Тя може да се види до 14 ноември на Пешеходния мост на НДК (Мостът на влюбените).

Експозицията включва над 50 фотографии на участници в българските полярни експедиции, които разкриват красотата на Ледения континент и показват част от всекидневието на българските изследователи на Антарктида.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024