Трябва ли екологичните продукти да са в пъти по-скъпи от останалите? Колко сме готови да платим в името на една по-чиста планета? 

Устойчивият начин на живот, здравословното хранене и отношението към природата са важни неща, които често, освен върпос на избор, са въпрос на пари? Не искаме ли всички да караме електрически коли, да носим снежно бели т-шърти от органичен памук и да ядем био пилета, гледани свободно и убивани хуманно. И колко ли ще е нашият личен въглероден отпечатък, докато спечелим пари, за да си позволим този лайфстал? 

Миналата седмица ви разказахме за лимитираната спортна колекция на Kaufland от рециклирана пластмаса. Идеята е да покажем, че алтернативата не винаги е въпрос на много средства и че когато големи производители и ритейлъри си подадат ръка, печели крайният клиент. 

Тази седмица, част от брошурата на търговската верига е серията "Добро утро", в която са и продуктите на българската семейна компания „Аглика“, създадени по технологията Watersave - без използването на нито литър вода с цел опазване водния ресурс у нас. 

От края на миналата година Kaufland предлага пилотно на българския пазар изделията за дома на "Аглика", изработени по революционен метод с 0% вода. Иновацията, дело на българската семейна компания, представлява багрене на постелъчно бельо и хавлиени изделия по технологията Watersave, без използването на нито литър вода. Методът, наречен "сухо багрене" е потвърден като технология във фабриката на „Аглика“ в гр. Твърдица в края на 2019 г. Пандемията обаче отлага с почти година плановете на компанията. Междувременно качеството на продукцията на „Аглика“, произведени  чрез багрените без вода текстилни изделия, получава сертификат и от водещата швейцарска компания „Текстил колор“.

Специалистите и технолозите от „Аглика“ и „Текстил колор“ разработват заедно иновативно багрило, което се нанася без вода и въздейства върху специално подготвена конструкция на тъканта. Тя се отличава със структура, която усвоява по различен начин багрилата, и е специално създадена за „сухия“ метод на производство.

Какво на практика означава това за околната среда: представете си, че за багренето на само 160 кг. текстил се използва 50 л. вода на кг. плат, т.е. 8000 л. вода се спестяват при багренето на 300 бр. кърпи за баня. По този начин с всяка покупка потребителите ще допринасят за опазването на водния ресурс на страната.

Клиентите на търговската верига могат да открият различни продукти на производителя, изработени по технологията Watersave, сред които спални комплекти, хавлиени кърпи и калъфки в различни цветове и на отлични цени. Тази седмица те са с 50% отстъпка или както казва брошурата - на специална Kaufland цена.

„Аглика“ е семейна компания с традиции в  производството на домашен текстил повече от 50 години.

В Твърдица и Велико Търново са разположени технологични линии за производство на хавлиени изделия: кърпи и халати; постелъчно бельо, одеяла и възглавници. Всяко изделие се произвежда от суровината до готовия продукт, под т. нар.  затворен цикъл.

В четирите фабрики работят 450 служители, сред които текстилни инженери, технолози и специалисти, на които се разчита за имплементирането на иновации в многообразния асортимент. В първите месеци на пандемия, „Аглика“  фокусира усилия и в разработката и създаването на  защитен костюм от най-висока категория.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония