Kaufland добавя още български плодове и зеленчуци под марката „Брей!“ Снимка: © Kuafland

8 нови артикула в сегмента плодове и зеленчуци от 15 български производители влизат под собствената марка „Брей!“ на Kaufland. Сред новите попълнения на портфолиото на марката от тази седмица са розови домати, краставици, айсберг, малини, ягоди и боровинки, а към тях ще бъдат добавени още сезонни артикули. Общият брой на артикулите в сегмента плодове и зеленчуци става над 15, като до края на годината ритейлърът планира да увеличи броя им до 20.

Това обявиха от Kaufland България по време на третата публична дискусия „Нека поговорим за качеството на храната“, посветена на качеството на плодовете и зеленчуците, на която специален гост беше доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив. Модератор на събитието беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството - Биляна Гавазова.

„Брей!“ е гаранция за качество „от българи за българи“

„Брей!“ е нашият отговор - собствената ни родна марка всъщност е въплъщение на нашата гаранция за качество с печат „от българи за българи“. Това е уникална селекция от над 110 български продукта, произвеждани на родна земя и създадени за родната трапеза“, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

Всеки един от плодовете и зеленчуците под марката „Брей!“ е с гарантиран български произход и сертификати за качество, включително и международния сертификат GLOBAL G.A.P. В допълнение производителите покриват изискванията на социално-отговорния сертификат GRASP, а 100% от артикулите се тестват в независими лаборатории. Сортовете се подбират чрез множество селекции, при които само най-вкусните и най-познатите на клиента са обект на производство под марката „Брей!“. На етикета им е указан и района на произход.

Продукцията „Брей!“ е резултат от програмата на ритейлъра за Договорно изкупуване на българска продукция. От старта й през 2019 до момента броят производители по нея се е увеличил с 50%, както и броят артикули, които те доставят в хипермаркетите на веригата. Стойността на българските плодове и зеленчуци, изкупени от Kaufland България през изминалата година надхвърля 68 млн. лв., като почти половината от тях са по програмата за Договорно изкупуване. Плановете на веригата включват стойността на изкупената българска продукция да достигне 77 млн. лв. до края на 2023.

Как се гарантира качеството?

„За да гарантира качеството на плодовете и зеленчуците в хипермаркетите си, компанията прилага строг контрол на няколко нива. Ритейлърът прилага стандарт за контрол на пестицидите, който е по-висок от изискванията на ЕС. Контролът се осъществява чрез ежеседмични лабораторни тестове, проведени в независими лаборатории. В обхвата им влизат 100% от артикулите“, отбеляза Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България.

От началото на 2023 г. ритейлърът е инвестирал над 300 000 лв. в контрол на качеството на продуктите, предлагани в магазинната мрежа. В допълнение към това се осъществява ежедневен контрол при прием на плодовете и зеленчуците в Централния склад на Kaufland за наличие на пестициди, прогресивни и непрогресивни дефекти, калибър, проверки на етикети и други белези на продукцията в зависимост от спецификацията им. Само плодовете и зеленчуците, които отговарят на изискванията достигат до хипермаркетите на ритейлъра.

Как се разпознават качествените плодове и зеленчуци?

За да могат да бъдат определени като качествени, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат:

  • от чисти семена без наличие на ГМО;
  • чисти от нитрати и пестициди;
  • имат добър вкус и мирис;
  • трябва да са свежи;
  • да нямат наранявания.

Факторите, които влияят на качеството са абиотични – светлина, влага, топлина и хранителни вещества, и биотични – плевели болести, вредители и физиологични процеси, обясни отбеляза доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив.

-------

Съдържание от Кауфланд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024