Kaufland добавя още български плодове и зеленчуци под марката „Брей!“ Снимка: © Kuafland

8 нови артикула в сегмента плодове и зеленчуци от 15 български производители влизат под собствената марка „Брей!“ на Kaufland. Сред новите попълнения на портфолиото на марката от тази седмица са розови домати, краставици, айсберг, малини, ягоди и боровинки, а към тях ще бъдат добавени още сезонни артикули. Общият брой на артикулите в сегмента плодове и зеленчуци става над 15, като до края на годината ритейлърът планира да увеличи броя им до 20.

Това обявиха от Kaufland България по време на третата публична дискусия „Нека поговорим за качеството на храната“, посветена на качеството на плодовете и зеленчуците, на която специален гост беше доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив. Модератор на събитието беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството - Биляна Гавазова.

„Брей!“ е гаранция за качество „от българи за българи“

„Брей!“ е нашият отговор - собствената ни родна марка всъщност е въплъщение на нашата гаранция за качество с печат „от българи за българи“. Това е уникална селекция от над 110 български продукта, произвеждани на родна земя и създадени за родната трапеза“, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

Всеки един от плодовете и зеленчуците под марката „Брей!“ е с гарантиран български произход и сертификати за качество, включително и международния сертификат GLOBAL G.A.P. В допълнение производителите покриват изискванията на социално-отговорния сертификат GRASP, а 100% от артикулите се тестват в независими лаборатории. Сортовете се подбират чрез множество селекции, при които само най-вкусните и най-познатите на клиента са обект на производство под марката „Брей!“. На етикета им е указан и района на произход.

Продукцията „Брей!“ е резултат от програмата на ритейлъра за Договорно изкупуване на българска продукция. От старта й през 2019 до момента броят производители по нея се е увеличил с 50%, както и броят артикули, които те доставят в хипермаркетите на веригата. Стойността на българските плодове и зеленчуци, изкупени от Kaufland България през изминалата година надхвърля 68 млн. лв., като почти половината от тях са по програмата за Договорно изкупуване. Плановете на веригата включват стойността на изкупената българска продукция да достигне 77 млн. лв. до края на 2023.

Как се гарантира качеството?

„За да гарантира качеството на плодовете и зеленчуците в хипермаркетите си, компанията прилага строг контрол на няколко нива. Ритейлърът прилага стандарт за контрол на пестицидите, който е по-висок от изискванията на ЕС. Контролът се осъществява чрез ежеседмични лабораторни тестове, проведени в независими лаборатории. В обхвата им влизат 100% от артикулите“, отбеляза Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България.

От началото на 2023 г. ритейлърът е инвестирал над 300 000 лв. в контрол на качеството на продуктите, предлагани в магазинната мрежа. В допълнение към това се осъществява ежедневен контрол при прием на плодовете и зеленчуците в Централния склад на Kaufland за наличие на пестициди, прогресивни и непрогресивни дефекти, калибър, проверки на етикети и други белези на продукцията в зависимост от спецификацията им. Само плодовете и зеленчуците, които отговарят на изискванията достигат до хипермаркетите на ритейлъра.

Как се разпознават качествените плодове и зеленчуци?

За да могат да бъдат определени като качествени, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат:

  • от чисти семена без наличие на ГМО;
  • чисти от нитрати и пестициди;
  • имат добър вкус и мирис;
  • трябва да са свежи;
  • да нямат наранявания.

Факторите, които влияят на качеството са абиотични – светлина, влага, топлина и хранителни вещества, и биотични – плевели болести, вредители и физиологични процеси, обясни отбеляза доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив.

-------

Съдържание от Кауфланд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024