КЕВР глоби "Булгартрансгаз" с над 420 хил. лв. заради Балкански поток Снимка: © Булгартрансгаз

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби държавната „Булгартрансгаз“ с имуществени санкции в размер на 427 413 лв. Причината са нарушения при използваните начини на финансиране за реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, съобщиха от регулатора.

Става въпрос за нарушенията, свързани с Балкански поток. През юли стана ясно, че държавното дружество не е поискало предварително одобрение от КЕВР при сключване на договорите за изпълнение на строителните дейности и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия).

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв.

В краткото си съобщение, с което обявяват глобата, от КЕВР казват, че в хода на проверката са получили сключените от дружеството договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта. Председателят на регулатора е издал 21 наказателни постановления на „Булгартрансгаз“.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков все още опитва да смени тримата директори на държавното дружество – Дарина Колева (председател на УС), Делян Димитров (съпруг на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова) и Владимир Малинов (изпълнителен директор). Малинов беше преназначен с конкурс тихомълком, точно преди кабинетът „Борисов 3“ да слезе от власт, а тогава и Димитров запази поста си.

Според информация на "24 часа" - "Булгартрансгаз" ще обжалва наложената глоба във Върховния административен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024