КЕВР глоби "Булгартрансгаз" с над 420 хил. лв. заради Балкански поток Снимка: © Булгартрансгаз

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби държавната „Булгартрансгаз“ с имуществени санкции в размер на 427 413 лв. Причината са нарушения при използваните начини на финансиране за реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, съобщиха от регулатора.

Става въпрос за нарушенията, свързани с Балкански поток. През юли стана ясно, че държавното дружество не е поискало предварително одобрение от КЕВР при сключване на договорите за изпълнение на строителните дейности и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия).

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв.

В краткото си съобщение, с което обявяват глобата, от КЕВР казват, че в хода на проверката са получили сключените от дружеството договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта. Председателят на регулатора е издал 21 наказателни постановления на „Булгартрансгаз“.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков все още опитва да смени тримата директори на държавното дружество – Дарина Колева (председател на УС), Делян Димитров (съпруг на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова) и Владимир Малинов (изпълнителен директор). Малинов беше преназначен с конкурс тихомълком, точно преди кабинетът „Борисов 3“ да слезе от власт, а тогава и Димитров запази поста си.

Според информация на "24 часа" - "Булгартрансгаз" ще обжалва наложената глоба във Върховния административен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023