Снимка: © Булгартрансгаз

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби държавната „Булгартрансгаз“ с имуществени санкции в размер на 427 413 лв. Причината са нарушения при използваните начини на финансиране за реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, съобщиха от регулатора.

Става въпрос за нарушенията, свързани с Балкански поток. През юли стана ясно, че държавното дружество не е поискало предварително одобрение от КЕВР при сключване на договорите за изпълнение на строителните дейности и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия). 

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв. 

В краткото си съобщение, с което обявяват глобата, от КЕВР казват, че в хода на проверката са получили сключените от дружеството договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта. Председателят на регулатора е издал 21 наказателни постановления на „Булгартрансгаз“.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков все още опитва да смени тримата директори на държавното дружество – Дарина Колева (председател на УС), Делян Димитров (съпруг на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова) и Владимир Малинов (изпълнителен директор). Малинов беше преназначен с конкурс тихомълком, точно преди кабинетът „Борисов 3“ да слезе от власт, а тогава и Димитров запази поста си.

Според информация на "24 часа" - "Булгартрансгаз" ще обжалва наложената глоба във Върховния административен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон