Снимка: © Булгартрансгаз

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби държавната „Булгартрансгаз“ с имуществени санкции в размер на 427 413 лв. Причината са нарушения при използваните начини на финансиране за реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, съобщиха от регулатора.

Става въпрос за нарушенията, свързани с Балкански поток. През юли стана ясно, че държавното дружество не е поискало предварително одобрение от КЕВР при сключване на договорите за изпълнение на строителните дейности и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия). 

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв. 

В краткото си съобщение, с което обявяват глобата, от КЕВР казват, че в хода на проверката са получили сключените от дружеството договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта. Председателят на регулатора е издал 21 наказателни постановления на „Булгартрансгаз“.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков все още опитва да смени тримата директори на държавното дружество – Дарина Колева (председател на УС), Делян Димитров (съпруг на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова) и Владимир Малинов (изпълнителен директор). Малинов беше преназначен с конкурс тихомълком, точно преди кабинетът „Борисов 3“ да слезе от власт, а тогава и Димитров запази поста си.

Според информация на "24 часа" - "Булгартрансгаз" ще обжалва наложената глоба във Върховния административен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели