КЕВР видя нарушения във всички договори на "Булгартрансгаз" за "Балкански поток"

Договорите на държавната "Булгартрансгаз" за изграждането на газопровода между Турция и Сърбия са сключени в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейности в енергетиката. Това съобщава "Медиапул", като цитира данните от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Изводът е от проверка, назначена от председателя на КЕВР Иван Иванов на 5 април, ден след последните парламентарни избори. Резултатът от проверката е обсъден в петък, 2 юли, на закрито заседание на енергийния регулатор, но ще бъде изпратен в Министерството на енергетиката и в БЕХ - собственик на "Булгартрансгаз".

Нарушенията са в това, че ръководството на компанията не е изпълнило задължението си да поиска предварително одобрение за договорите си за строежа на т.нар. "Балкански поток". Не е поискано одобрение и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия).

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода между двете граници. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв.

Не е ясно защо комисията не е взела мерки срещу ръководството на "Булгартрансгаз" още при подписването на договорите през есента на 2019 г.

Държавната компания ще бъде проверявана и за това дали не е изпаднала в свръхзадлъжнялост, което потенциално би довело до застрашаване на сигурността на снабдяването с природен газ в страната.

Според информацията на "Медиапул", директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е отказал да се яви за получаване на констатациите от проверката, а при втората покана е изпратил пълномощник.

Дружеството е направило опит да защити позицията си, като е посочило, че през лятото на 2020 г. КЕВР е одобрила четиригодишния бизнесплан на "Булгартрансгаз", а в него се обсъжда и казусът с финансирането на "Балкански поток". Според регулатора - това не е изпълнение на изискванията на наредбата за лицензионните дейности, защото тя задължава дружеството да поиска одобрение на всяка сделка по заемите по самостоятелна процедура пред КЕВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024