Договорите на държавната "Булгартрансгаз" за изграждането на газопровода между Турция и Сърбия са сключени в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейности в енергетиката. Това съобщава "Медиапул", като цитира данните от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Изводът е от проверка, назначена от председателя на КЕВР Иван Иванов на 5 април, ден след последните парламентарни избори. Резултатът от проверката е обсъден в петък, 2 юли, на закрито заседание на енергийния регулатор, но ще бъде изпратен в Министерството на енергетиката и в БЕХ - собственик на "Булгартрансгаз".

Нарушенията са в това, че ръководството на компанията не е изпълнило задължението си да поиска предварително одобрение за договорите си за строежа на т.нар. "Балкански поток". Не е поискано одобрение и за банковите заеми, с които са платени разходите по поръчките на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад" (Саудитска Арабия).

Договорите с двете компании са съответно за 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции и за 2,15 млрд. лв. за строителството на тръбопровода между двете граници. Проектът се финансира с три поредни серии от банкови заеми. Проверката на КЕВР е показала, че условията по тях ще увеличат разходите по проекта до повече от 2,6 млрд. лв.

Не е ясно защо комисията не е взела мерки срещу ръководството на "Булгартрансгаз" още при подписването на договорите през есента на 2019 г.

Държавната компания ще бъде проверявана и за това дали не е изпаднала в свръхзадлъжнялост, което потенциално би довело до застрашаване на сигурността на снабдяването с природен газ в страната.

Според информацията на "Медиапул", директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е отказал да се яви за получаване на констатациите от проверката, а при втората покана е изпратил пълномощник.

Дружеството е направило опит да защити позицията си, като е посочило, че през лятото на 2020 г. КЕВР е одобрила четиригодишния бизнесплан на "Булгартрансгаз", а в него се обсъжда и казусът с финансирането на "Балкански поток". Според регулатора - това не е изпълнение на изискванията на наредбата за лицензионните дейности, защото тя задължава дружеството да поиска одобрение на всяка сделка по заемите по самостоятелна процедура пред КЕВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“