Кейт Бланшет е боса на афтърпарти, Дженифър Лорънс дойде по джапанки в Кан Снимка: © Getty

Знаменитите събития в кино индустрията предполагат много стил и блясък - Кейт Бланшет обаче показа, че може да ги постигне - дори и ако е боса.

Австралийската актриса направи паметна поява на едно от партита на филмовия фестивал в Кан. Тя облече гащеризон на Armani, дълго розово палто и ходеше с боси крака - визия, която определено ще бъде запомнена като една от най-добрите ѝ.

Липсата на обувки на краката на Бланшет обаче има политическо послание. Номинираната за "Оскар" актриса сподели, че е боса в чест на жените в Иран.

В страната избухнаха протести за правата на жените след бруталното убийство на Махса Амини в средата на септември 2022 г.. Младата жена загуби живота си след побой в ареста на моралната полиция, което доведе до едни от най-големите демонстрации в Иран, въпреки че те бяха жестоко потушени от правителството впоследствие.

Оттогава насам разлини знаменитости по света изразяват солидарност с иранските жени, като в кампанията се включиха и български актьори, които подкрепиха движението.

Визията на Бланшет обаче поставя на преден план и един друг наболял проблем - дрескодът на филмовия фестивал в Кан, където обувките на гостите отдавна са предмет на спорове.

През 2015 г. организаторите на събитието бяха подложени на критики заради това, че не са допуснали група жени до филмова прожекция, тъй като не са носели обувки с токчета.

В изтрита оттогава публикация в Twitter организаторът на фестивала Тиери Фремо уверява, че не съществува подобен дрескод: "Правилата не са се променили - смокинг, вечерно облекло. Не се казва нищо за токчета“.

И все пак знаменитостите протестират срещу самото очакване, че трябва да носят обувки с токчета. През 2016 г. Джулия Робъртс излезе боса на червения килим, а две години по-късно Кристен Стюарт събу обувките си на премиерата на "BlacKkKlansman“ - за да покажат несъгласието си с неписаното правило.

„Чувствам, че вече не можете да изисквате това от хората - приема се за даденост. Но щом не изискват от мъжете да носят обувки на токчета и рокля, не могат да го искат и от мен", каза Стюарт през 2017 г.

И макар че на самия червен килим в Кан не бяха забелязани боси крака, тази година Дженифър Лорънс се доближи до протеста срещу дрескода, като съчета ефирна рокля на Dior с чифт джапанки.

Извън прожекторите на фестивала в Кан, краката на други знаменитости също си проправят път в новинарските заглавия. Миналата седмица папараци уловиха актьора Джейкъб Елорди ("Еуфория) и музиканта Майк Сабат да ходят боси по тротоарите на Лос Анджелис. Някои потребители в социалните мрежи се ужасиха и предположиха шеговито, че това може би е нова модна тенденция, наречена "тетанус лято" или "лято с трихофитрия" - препратка към болестните състояния, предизвикани от гъбична инфекция.

„Все още има време да спрем каквото и да се случва тук. Просто носете обувки и всички можем да избегнем такава съдба", пише потребител в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024