Украйна е планирала удар срещу Русия за годишнината от войната, но е била възпряна от САЩ Снимка: © Getty Images

Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското Министерство на отбраната е планирало да нанесе удари на територията на Русия по повод годишнината от началото на войната. Плановете обаче са се провалили по настояване от САЩ. Това съобщава американският в. "Washington Post", който се позовава на изтеклите секретни документи от Пентагона.

В един от документите пише, че ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов е дал заповед "да се подготвим за масирани удари на 24 февруари... с всичко, с което ГРУ разполага". По-специално, според американското разузнаване, е била планирана акция откъм морето в пристанище Новоросийск. Пристанището е ключов руски порт на Черно море и се намира близо до Краснодар.

Документът, в който се казва, че Буданов е инструктирал офицер от Министерството на държавната сигурност за подобна акция, е с дата 13 февруари. На този ден Държавният департамент на САЩ призовава американците незабавно да напуснат Русия, пише "Washington Post", като отбелязва, че няма доказателства, че събитията са били свързани.

Според разсекретените документи на 22 февруари „ГУР, по искане на Съединените щати, се съгласи да промени плановете си“ и да не нанася удари по руска територия на годишнината от началото на войната. Документите обаче не уточняват кой точно се е намесил, какви разговори са били проведени и как точно е било убедено украинското военно ръководството.

Според вестника случилото се довежда до два извода. Първият е, че за да избегнат пряк конфликт с Русия, САЩ се опитват да възпрат Украйна от това да нанася удари по руска територия, особено с оръжия, получени от западните съюзници. Опасенията на Вашингтон вероятно са свързани с това, че Кремъл ще може да реши да използва ядрено оръжие.

Вторият извод е, че западното разузнаване е подслушвал разговорите на Буданов. Вестникът отбелязва, че ръководителят на ГРУ едва ли е бъде изненадан от това. Самият той признава в свое интервю, че пуска музика или "бял шум" в кабинета си, за да е по-трудно да го подслушват.

Нито Буданов, нито американски официални лица са коментирали разсекретените документи за планираните за 24 февруари действия на украинската служба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024