От Discord и 4Chan до New York Times: Как секретни файлове на Пентагона изтекоха онлайн Снимка: © Getty Images

Форум за обсъждане на играта Minecraft в платформата Discord. Фен група за YouTube-звезда от Филипините. Анонимен чат във 4Chan - една от любимите социални мрежи на последователите на Доналд Тръмп. Руски Telegram канал на име "Донбаско момиче".

Тази неочаквана комбинация се оказва пътят, по който изтичат десетки страници с документи на Пентагона, съдържащи строго секретна информация за войната в Украйна.

"Маршрутът" е проследен от Bellingcat - онлайн мрежата за разследвания на база на публични източници - а според тях е възможно някои от изтеклите документи да са качвани по сървърите на Discord още преди месеци.

Изтичането беше засечено едва в началото на април, като медии като New York Times първи съобщиха за случилото се.

В странни кътчета на интернет обаче, документите, които би трябвало да са класифицирана информация, са стигнали до очите на всички членове на съответните групи доста по-рано.

Документите съдържат детайли и анализи на руската инвазия в Украйна до март 2023 г. Нито един от тях не е сканиран, а е фотографиран - част от тях явно са снимани на едно и също място, което личи по еднаквите странични предмети на фона, пише Bellingcat.

Съдържанието им е най-разнообразно - от карти на Бахмут и Харков, през график на доставките на западни боеприпаси в Украйна, до оценка на капацитета на страната за противовъздушна отбрана.

Анализаторите на Bellingcat тръгват по обратния път към първоизточника. На 5 април първите документи започват да се появяват в проруски Telegram канали - първият, който Bellingcat засича, се казва "Donbass Devushka". Няколко часа по-късно в чат във 4Chan се появяват няколко сходни снимки с тези на "Donbass Devushka", които изглеждат почти еднакви - но се различават по съдържанието на документа.

В този от 4Chan се вижда, че руската армия има повече човешки жертви в Украйна, отколкото нападнатата държава. Вариантът от руския Telegram е видимо манипулиран и показва повече убити украински войници от руснаци.

Нито един от двата варианта не е оригиналният документ.

Още един месец по-рано - на 4 март - в Discord сървъра "Minecraft Earth Map" изтичат 10 документа за Украйна, маркирани с надписи "Top Secret". Minecraft е популярна видеоигра, която се играе от милиони души по цял свят.

Този пост е първоизточникът на документите, които по-късно са забелязани в Telegram и 4Chan - в него са посочени и по-малкият брой на украински загинали войници в сравнение с руските.

Потребителят, който ги споделя, твърди, че ги е намерил в друг Discord сървър на име WowMao, модериран от фенове на ютюбър от Филипините.

На 1 и 2 март член на групата на WowMao пуска 30 строго секретни документи. Същият потребители публикува и десетки други документи за Украйна в канала, преди да бъдат изтрити на 7 април.

В друга Discord група на име Thug Shaker Central твърдят, че част от снимките от WowMао вече са били качвани при тях на 13 януари. Bellingcat все пак уточнява, че няма как това твърденеи да бъде проверено, защото оригиналните публикации вече са изтрити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган - власт без алтернатива

Защо Турция предпочете автокрацията пред промяната

08:00 - 29.05.2023

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023