Киев отблъсна нова руска атака с дронове и отбелязва малък напредък в южна Украйна Снимка: © Getty Images

Русия отново атакува столицата Киев в среднощно нападение с дронове, но украинската противовъздушна отбрана е свалила всеки един от тях. Това съобщава военната администрация на града.

По първоначална информация няма пострадали и нанесени щети. Въздушната тревога над града е продължила близо три часа. Това е шестата руска атака с дронове срещу Киев през този месец.

Най-новото нападение идва ден след като Русия предупреди, че ще предприеме "строги ответни мерки" за ударите срещу столицата ѝ Москва.

Междувременно украинските военни съобщават, че са постигнали малък напредък срещу руските сили в някои части на Южна Украйна. Андрий Ковальов, говорител на Генералния щаб на въоръжените сили, заяви, че украинските войски са се придвижили напред по посока на югоизточното село Старомайорске, близо до селища, отвоювани от Киев миналия месец в Донецка област. Украинските войски в момента укрепват позициите си, а руските сили оказват силна съпротива, посочва Ковальов пред "Ройтерс".

Украйна твърди, че от началото на контраофанзивата си е отвоювала над 192 кв. км земя в южната част и 35 кв. км в източната. Само преди ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изтъкна, че въвлечената във война страна е успяла да си върне 50% от територията, която Русия първоначално окупира при инвазията си.

Силите ѝ напредват и около Бакхмут. Украинската държавна телевизия Suspilne съобщава, че войските са изтласкали руските военни от позициите им край Андриевка в посока Бахмут и продължават да напредват северно и южно от Бахмут.

Мини в АЕЦ "Запорожие"

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) откриха противопехотни мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, която все още е окупирана от руски войски.

По време на инспекция в неделя специалистите са открили няколко мини в буферна зона между вътрешната и външната бариера на съоръжението, каза директорът на МААЕ Рафаел Гроси.

Руските войски окупираха атомната електроцентрала малко след началото войната преди 17 месеца. Оттогава централата беше обстрелвана на няколко пъти, като и двете страни си разменят обвинения за тези действия. Ситуацията в района е особено усложнена, като има загриженост за евентуална ядрена катастрофа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024