Килиан Мбапе срещу Марин льо Пен, или как френският спорт се обедини срещу крайната десница Снимка: © Getty Images

"Искам да се обърна към французите, към по-младото поколение. Ясно е, че екстремните сили са на прага на властта. Имаме шанса да изберем бъдещето на нашата държава. Призовавам всички млади хора да излязат и да гласуват. Държавата трябва да се идентифицира с нашите ценности на разнообразие, толерантност и уважение. Това не може да бъде отречено. Всеки глас има значение"

Думите са на Килиан Мбапе - капитана на френския национален отбор по футбол.

Екстремните сили, за които той говори, са партиите от крайната десница - "Националният сбор" на Марин льо Пен и по-малките сателити като "Reconquete" на Ерик Земур.

Мбапе заяви ясната си гражданска позиция часове преди началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори във Франция, които Еманюел Макрон свика заради загубата на неговата партия на Евроизборите на 9 юни.

Льо Пен ще бъде вероятният победител и на вота на 30 юни - 7 юли.

Според изследване на Ifop, нейната партия се класира на първо място с 35% подкрепа след лявата коалиция "Народен фронт" (26%), а групата на либералите на Макрон е едва трета с 19% подкрепа.

Това ще е исторически обрат за политиката на Франция, която досега не е допускала крайната десница като първа политическа сила.

А Мпабе не е единственият човек в страната, който вижда опасност от радикализация. В събота Френската футболна федерация призова "да се спазва неутралността" на националния отбор и спортът да не се политизира.

Още в петък съотборникът на Мбапе Маркюс Тюрам излезе с призив към французите "да се борят всекидневно" срещу възхода на националистите към властта.

"Килиан Мбапе е срещу крайните възгледи и срещу идеите, които разделят хората. Искам да бъда горд от това, че представлявам Франция. Не искам да представлявам държава, която не отговаря на моите ценности - на нашите ценности", каза Мбапе по време на пресконференция преди първия мач на Петлите на Евро 2024 срещу Австрия.

Думите му бяха приветствани от премиера на Франция Габриел Атал:

"Дълбоко съм убеден, че младите хора, които говорят на младежите и са модел за подражание за тях, имат право, когато призовават за изпълнение на гражданския дълг", каза Атал в интервю за RTL.

Звездата на френския футбол е само част от мащабно надигане на съпротива от страна на влиятелни атлети срещу политическия завой във Франция.

В неделя над 100 известни спортисти от Франция подписаха общо отворено писмо, в което призовават сънародниците си да гласуват против крайната десница.

"Напълно наясно сме с нарастващите трудности, с които мнозина се сблъскват, за да свържат двата края; с гнева срещу неравенството, с апатията и със страха от бъдещето. Но като професионални спортисти, треньори и лидери, ние не можем да се примирим с това, че крайната десница ще вземе властта в нашата страна", пише в писмото.

Сред авторите му са някои от най-успешните бивши и настоящи атлети - тенисисти, джудисти, ръгбисти, боксьори, ветроходни състезатели, баскетболисти, фехтовачи, скиори.

Яник Ноа, Жо-Вилфред Цонга, Марион Бартоли са само част от имената. Трикратната олимпийска шампионка Мари Жозе-Перек, бившият ръбист Серж Бестен, бившият френски футболен национал Викаш Дорасо и рекордьорът-победител в околосветската регата Франсоа Габар също присъстват в списъка.

В писмото им се посочва, че крайната десница е "дълбока опозиция на конструкцията на едно демократично, толерантно и достойно общество".

Партията на Льо Пен се корени в идеологиите на нацизма и антисемитизма, като "продължава да се захранва от расизма и ксенофобията днес", казват още те.

"Какво бъдеще искаме за нас и нашите деца? Не можем да си представим как децата ни ще живеят в общество, в което страхът от другия, подозрението и насилието ще са в сърцевината на държавата, както се случва в авторитарните режими, управлявани от крайната десница".

"Нека не забравяме, че като оставим своето его настрана, като дадем всичко за отбора, постигаме най-красивите победи - онези, с които се гордеем най-много", казват още атлетите, като призовават всички граждани на Франция да се мобилизират срещу екстремната десница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еврозоната се отлага отново

България не изпълнява критерия за инфлация

10:29 - 26.06.2024
Живот

Продават на търг писмото от Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят атомна бомба

Впоследствие ученият е изразил съжаление, че е изпратил въпросното писмо

10:23 - 26.06.2024
Важно днес

Радев предизвика ЕС да се намеси в Северна Македония

В противен случай: "Рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация"

10:07 - 26.06.2024
Важно днес

Андрей Янкулов: Внезапното появяване на Брендо говори за сериозен институционален проблем

Според него е възможно и Пепи Еврото да е в България

09:00 - 26.06.2024