Ким Чен Ун показа на руския военен министър забранени ракети и получи "топло писмо" от Путин Снимка: © KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, за да обсъдят военни въпроси, както и теми по регионалната и международната сигурност, съобщават държавните медии на двете страни.

Двамата са разговаряли в сряда в столицата Пхенян и са постигнали консенсус по неуточнени "въпроси от взаимен интерес в областта на националната отбрана и сигурност".

Авторитарният лидер на Северна Корея е организирал специално обранително изложение за Шойгу, на което му е представил забранени балистични ракети. Ракетите са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, приети с подкрепата на Русия и Китай.

От своя страна, Ким Чен Ун е получил "топло и добро" писмо от руския президент Владимир Путин, съобщава корейската държавна телевизия KCNA.

Ким благодари на Путин за изпращането на военната делегация, водена от Шойгу, и заяви, че посещението е задълбочило "стратегическите и традиционни" отношения между двете страни.

Това е първото посещение на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз. Ходът се тълкува от някои експерти като знак за отчаянието на Москва на фона на неуспехите ѝ във войната в Украйна, която сама започна.

Посещението увеличавата перспективата за по-открита подкрепа за Пхенян, тъй като и двете държави в момента са на практика изолирани от част от международната общност.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че разговорите между двете държави идват в момент, когато Кремъл се бори да се снабди с оръжия.

"За никого не е тайна, че ... Путин се обръща към други държави за помощ и подкрепа в борбата му с войната в Украйна. И това включва, както знаем, някои контакти с КНДР", каза той.

Северна Корея подкрепя Кремъл в агресивната му и неоправданата война срещу Украйна и е доставила оръжия, включително пехотни ракети и снаряди, в подкрепа на руските войски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024