Кино-литературният фестивал "Синелибри" ще отбележи 140 г. от рождението на Франц Кафка Снимка: © Cinelibri

Деветият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри" ще се проведе в седем града в страната тази есен. Тазгодишното издание е дело на съоснователката и творчески директор на агенцията за реклама и дизайн Addict Agency Радослава Боор и Студио "Слава“.

Пъстрата палитра от цветове обещава внушително жанрово-стилистично разнообразие и многолика програма, събрала най-доброто от световното кино за изминалата година.

С мотото „Метаморфози“ фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век.

Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата влъхви“ на модерната литература. Мотото се асоциира пряко с новелата "Метаморфозата“, емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 година.

Във визията фестивалните събития са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран.

Публиката на "Синелибри 2023" ще има достъп до повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното.

Тази година изданието обхваща четири конкурса: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми. Програмата изобилства от национални и световни премиери, заснети от всепризнати майстори в областта на адаптацията.

Предвиден е раздел Кино с кауза, в който ще влязат филми, ангажирани с наболели теми – недвусмислено свидетелство, че съвременните кинотворци в глобален план не са в състояние да останат равнодушни на фона на обезпокоителните тенденции и „метаморфози“ във всички сектори на живота. В процес на подготовка са десетки кино-литературни събития, дискусии, чествания, ретроспективи, галавечери, уъркшоп в областта на кинематографията и, разбира се, публични срещи с гости и арбитри от световна величина.

Празничната церемония по откриване на "Синелибри" ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Зрителите могат да очакват зрелищен пърформанс, музика, завладяваща визия и незабравими изненади.

Деветото издание на фестивала се очертава като най-бляскавото, любопитно и посещавано събитие на есента. Подробности за всички прожекции и специални гости тепърва ще бъдат разкривани.

"Синелибри 2023" ще се проведе в интервала между 6 и29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024