Киното и коронавирусът: Холивуд може да загуби милиарди Снимка: © Nicole Dove
  • В Италия и Китай киносалоните са затворени, а същото важи частично за Южна Корея и Иран
  • Азия е източник на големи приходи за холивудските филми, като през миналата година Avengers: Endgame спечели над 600 милиона само от продажби на билети в Китай
  • Премиерата на 25-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд No Time To Die няма да се проведе в Китай, както към момента и тази на Mulan - заглавие на Disney, в което преобладават азиатските актьори и което се надяваше да пробие основно на азиатския пазар.
  • Филмовите студиа формират екипи, които да ги съветват за справянето със ситуацията. Възможно е премиери да бъдат отложени големи премиери, но това крие рискове
  • Загубите могат да стигнат милиарди

Новият коронавирус Covid-19 афектира всякакви аспекти от обществото и кино индустрията не остана незасегната. Разпространението на заразата заплашва да коства милиони на Холивуд, а решение липсва.

Азия винаги е била добър пазар за американското кино, като дори само от Китай се печелят огромни суми от продаването на билети. За 2019 г. „Отмъстителите: Краят“ (Avengers: Endgame) е спечелил над 600 милиона долара от билети в страната, от която тръгна болестта. Някои от най-големите заглавия за настоящата година обаче ще останат без прожекции в държавите, в които потвърдените случаи са много.

Вече е потвърдено, че новият филм от поредицата за Джеймс Бонд „Няма време за умиране“ (No Time To Die) няма да има премиера в Китай, а голям удар за Холивуд е и възможното отпадане на такава за „Мулан“ (Mulan) на Disney, в който преобладават актьорите от азиатски произход. За заснемането на „Мулан“ са отделени 200 милиона долара, но може да не дебютира в кината в Китай в следващите месеци въпреки очаквания голям интерес.

Според някои студийни директори вирусът може да коства на индустрията милиарди, ако продължи да се разпространява.

Какво може да се направи по въпроса?

Все повече страни отбелязват многобройни случаи на коронавирус на своя територия. За момента са затворени само киносалоните в Китай и Италия, както и някои в Южна Корея и Иран. В Япония обаче болните са над 200, а в Германия, Франция и Сингапур – над 100. Общият брой на потвърдените случаи в света са над 90 000.

Бързото разпространение на болестта пречи на студиата да изградят конкретен план за излъчване на филмите си, тъй като не е ясно кои държави ще са потърпевши в дългосрочен план и колко силно ще се развие вируса в тях.

Възможно решение е да бъдат отложени премиерите на новите заглавия, но това може да доведе до натрупване на много нови филми в кратък период от време, което ще повлияе негативно на продажбите. В следващите месеци се очаква да излязат филми като „Жената Чудо: 1984“ (Wonder Woman: 1984) и деветия от поредицата „Бързи и Яростни“ (Fast & Furious).

Повечето от големите студиа са започнали да формират екипи, които дават съвети за справянето с коронавируса. В тях участват хора от отделите им за маркетинг, финанси, човешки ресурси и продукция, като задачата им е да определят потенциалното влияние, което заразата може да окаже върху индустрията.

За момента обаче въпросителните са много, а загубените милиони – сигурна прогноза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023

След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна

Според Радев, конфликтът няма да бъде решен с още оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия"

15:53 - 02.02.2023