Киното и коронавирусът: Холивуд може да загуби милиарди Снимка: © Nicole Dove
  • В Италия и Китай киносалоните са затворени, а същото важи частично за Южна Корея и Иран
  • Азия е източник на големи приходи за холивудските филми, като през миналата година Avengers: Endgame спечели над 600 милиона само от продажби на билети в Китай
  • Премиерата на 25-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд No Time To Die няма да се проведе в Китай, както към момента и тази на Mulan - заглавие на Disney, в което преобладават азиатските актьори и което се надяваше да пробие основно на азиатския пазар.
  • Филмовите студиа формират екипи, които да ги съветват за справянето със ситуацията. Възможно е премиери да бъдат отложени големи премиери, но това крие рискове
  • Загубите могат да стигнат милиарди

Новият коронавирус Covid-19 афектира всякакви аспекти от обществото и кино индустрията не остана незасегната. Разпространението на заразата заплашва да коства милиони на Холивуд, а решение липсва.

Азия винаги е била добър пазар за американското кино, като дори само от Китай се печелят огромни суми от продаването на билети. За 2019 г. „Отмъстителите: Краят“ (Avengers: Endgame) е спечелил над 600 милиона долара от билети в страната, от която тръгна болестта. Някои от най-големите заглавия за настоящата година обаче ще останат без прожекции в държавите, в които потвърдените случаи са много.

Вече е потвърдено, че новият филм от поредицата за Джеймс Бонд „Няма време за умиране“ (No Time To Die) няма да има премиера в Китай, а голям удар за Холивуд е и възможното отпадане на такава за „Мулан“ (Mulan) на Disney, в който преобладават актьорите от азиатски произход. За заснемането на „Мулан“ са отделени 200 милиона долара, но може да не дебютира в кината в Китай в следващите месеци въпреки очаквания голям интерес.

Според някои студийни директори вирусът може да коства на индустрията милиарди, ако продължи да се разпространява.

Какво може да се направи по въпроса?

Все повече страни отбелязват многобройни случаи на коронавирус на своя територия. За момента са затворени само киносалоните в Китай и Италия, както и някои в Южна Корея и Иран. В Япония обаче болните са над 200, а в Германия, Франция и Сингапур – над 100. Общият брой на потвърдените случаи в света са над 90 000.

Бързото разпространение на болестта пречи на студиата да изградят конкретен план за излъчване на филмите си, тъй като не е ясно кои държави ще са потърпевши в дългосрочен план и колко силно ще се развие вируса в тях.

Възможно решение е да бъдат отложени премиерите на новите заглавия, но това може да доведе до натрупване на много нови филми в кратък период от време, което ще повлияе негативно на продажбите. В следващите месеци се очаква да излязат филми като „Жената Чудо: 1984“ (Wonder Woman: 1984) и деветия от поредицата „Бързи и Яростни“ (Fast & Furious).

Повечето от големите студиа са започнали да формират екипи, които дават съвети за справянето с коронавируса. В тях участват хора от отделите им за маркетинг, финанси, човешки ресурси и продукция, като задачата им е да определят потенциалното влияние, което заразата може да окаже върху индустрията.

За момента обаче въпросителните са много, а загубените милиони – сигурна прогноза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024