Снимка: © Getty Images

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще посети България на 20 декември, понеделник, за да обсъди напредъка на газовата връзка между двете държави.

Това съобщи президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на правителствените ръководители на ЕС.

Радев обяви, че е разговарял с азербайджанския президент Илхам Алиев, с когото е обсъдил продължаване на доставките на азерски газ в страната.

"Азербайджан има пълна готовност при желание от нашето правителство в най-скоро време да се обсъдят възможности за допълнителни доставки на по-големи количества. И аз се надявам, че това ще стане в най-скоро време. За нас обаче е важно да имаме физическия носител - газовата връзка между България и Гърция, която очакваме 10 години", каза Радев.

Той коментира, че се надява през 2022 г. България да реши въпроса с газовите си доставки.

Президентът призова за "много внимателно експертно обмисляне" на наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, ВиК услугите и парното до 31 март 2022.

"Да, хората трябва да бъдат защитени, категорично. Но трябва да мислим и какви ще са последиците върху функционирането на пазара след това", каза той.

Депутатите поставиха нови срокове в мораториума за цените на токаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%