Кирил Петков: Атаката на ИТН ме изненада, защото ужким бяха хора на промяната Снимка: © Булевард България

“Очаквах атаки от ГЕРБ и ДПС, защото спряхме много средства на много хора, но това, което много ме изненада беше атаката на ИТН,” заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването “Лице в лице” по bTV днес. “Явно има опити да не се позволи по никакъв начин на онези като нас да останат по-дългосрочно,” допълни той.

Той обясни, че явно хората, чиито пари са спрени, са очаквали, че след два месеца ще могат отново да се върнат към бизнесите си. Според него това не са нормални бизнеси и те няма как да функционират без обществените поръчки. “Явно са намерили пролука в ИТН,” каза той.

Според него целта е да не се позволи на хора като него да останат дългосрочно във властта, така че да няма спиране на държавните средства. Петков отбеляза, че за първи път в историята е имало проверки от Министерството на финансите за фирмите, които получават най-големите обществени поръчки. “Те биха се радвали да има нов шеф на НАП, който да каже отново да се правят проверки на фризьорски салони и малки магазинчета, както досега,” допълни той.

Служебният министър каза, че се гордее с това, което е свършил и смята, че хората са видели какво могат да очакват от политиците. “Научих, че не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябват хора с воля, които не ги е страх,” каза той. Петков отбеляза, че няма притеснения за репутацията си и е бил наясно, че влиза в битка с огромни интереси.

Месеците, в които е бил министър, Петков обобщи с това, че е виждал проблеми навсякъде, където е погледнал. “И във ВМЗ има проблем, почти навсякъде има проблеми. Като говорим за язовири - това са неодушевени предмети, а зад тези думички има хора. Има човек спечелил поръчка, сложил си е в джоба от данъкоплатеца и най-вероятно е върнал едни пари към управляващите към онзи момент,” добави той.

На въпрос дали е министър на Иво Прокопиев, Петков отговори, че е министър само на България. “Никой не може да вдигне телефона и да ми каже да правя това или онова. Когато човек е независим той не е човек на никого,” допълни той. Според него президентът е демонстрирал, че е възможно да се управлява без обаждания и наставления като е дал възможност на свободни хора.

Петков допълни, че не е имал координирани действия, а само се е радвал на част от журналистическите открития на “Капитал”. “Те са вярни и разкриха част от нещата, които впоследствие спряхме.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024