Снимка: © Булевард България

“Очаквах атаки от ГЕРБ и ДПС, защото спряхме много средства на много хора, но това, което много ме изненада беше атаката на ИТН,” заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването “Лице в лице” по bTV днес. “Явно има опити да не се позволи по никакъв начин на онези като нас да останат по-дългосрочно,” допълни той.

Той обясни, че явно хората, чиито пари са спрени, са очаквали, че след два месеца ще могат отново да се върнат към бизнесите си. Според него това не са нормални бизнеси и те няма как да функционират без обществените поръчки. “Явно са намерили пролука в ИТН,” каза той.

Според него целта е да не се позволи на хора като него да останат дългосрочно във властта, така че да няма спиране на държавните средства. Петков отбеляза, че за първи път в историята е имало проверки от Министерството на финансите за фирмите, които получават най-големите обществени поръчки. “Те биха се радвали да има нов шеф на НАП, който да каже отново да се правят проверки на фризьорски салони и малки магазинчета, както досега,” допълни той.

Служебният министър каза, че се гордее с това, което е свършил и смята, че хората са видели какво могат да очакват от политиците. “Научих, че не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябват хора с воля, които не ги е страх,” каза той. Петков отбеляза, че няма притеснения за репутацията си и е бил наясно, че влиза в битка с огромни интереси.

Месеците, в които е бил министър, Петков обобщи с това, че е виждал проблеми навсякъде, където е погледнал. “И във ВМЗ има проблем, почти навсякъде има проблеми. Като говорим за язовири - това са неодушевени предмети, а зад тези думички има хора. Има човек спечелил поръчка, сложил си е в джоба от данъкоплатеца и най-вероятно е върнал едни пари към управляващите към онзи момент,” добави той.

На въпрос дали е министър на Иво Прокопиев, Петков отговори, че е министър само на България. “Никой не може да вдигне телефона и да ми каже да правя това или онова. Когато човек е независим той не е човек на никого,” допълни той. Според него президентът е демонстрирал, че е възможно да се управлява без обаждания и наставления като е дал възможност на свободни хора.

Петков допълни, че не е имал координирани действия, а само се е радвал на част от журналистическите открития на “Капитал”. “Те са вярни и разкриха част от нещата, които впоследствие спряхме.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"