Снимка: © Булевард България

“Очаквах атаки от ГЕРБ и ДПС, защото спряхме много средства на много хора, но това, което много ме изненада беше атаката на ИТН,” заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването “Лице в лице” по bTV днес. “Явно има опити да не се позволи по никакъв начин на онези като нас да останат по-дългосрочно,” допълни той.

Той обясни, че явно хората, чиито пари са спрени, са очаквали, че след два месеца ще могат отново да се върнат към бизнесите си. Според него това не са нормални бизнеси и те няма как да функционират без обществените поръчки. “Явно са намерили пролука в ИТН,” каза той.

Според него целта е да не се позволи на хора като него да останат дългосрочно във властта, така че да няма спиране на държавните средства. Петков отбеляза, че за първи път в историята е имало проверки от Министерството на финансите за фирмите, които получават най-големите обществени поръчки. “Те биха се радвали да има нов шеф на НАП, който да каже отново да се правят проверки на фризьорски салони и малки магазинчета, както досега,” допълни той.

Служебният министър каза, че се гордее с това, което е свършил и смята, че хората са видели какво могат да очакват от политиците. “Научих, че не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябват хора с воля, които не ги е страх,” каза той. Петков отбеляза, че няма притеснения за репутацията си и е бил наясно, че влиза в битка с огромни интереси.

Месеците, в които е бил министър, Петков обобщи с това, че е виждал проблеми навсякъде, където е погледнал. “И във ВМЗ има проблем, почти навсякъде има проблеми. Като говорим за язовири - това са неодушевени предмети, а зад тези думички има хора. Има човек спечелил поръчка, сложил си е в джоба от данъкоплатеца и най-вероятно е върнал едни пари към управляващите към онзи момент,” добави той.

На въпрос дали е министър на Иво Прокопиев, Петков отговори, че е министър само на България. “Никой не може да вдигне телефона и да ми каже да правя това или онова. Когато човек е независим той не е човек на никого,” допълни той. Според него президентът е демонстрирал, че е възможно да се управлява без обаждания и наставления като е дал възможност на свободни хора. 

Петков допълни, че не е имал координирани действия, а само се е радвал на част от журналистическите открития на “Капитал”. “Те са вярни и разкриха част от нещата, които впоследствие спряхме.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ