Кирил Петков и Иван Гешев се срещнаха в Министерски съвет

Главният прокурор Иван Гешев е приет от премиера Кирил Петков в Министерски съвет в петък, като двамата са обсъждали бъдещето на специализираните съдилища и прокуратури.

От съобщенията на кабинета и прокуратурата не става ясно кой е поискал срещата.

Пресслужбата на Министерски съвет посочва, че главният прокурор е апелирал "да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат".

"Премиерът Кирил Петков потвърди решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт - а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци", се казва в информацията.

Преди ден в БНТ премиерът описа проблемът на съдебната система като "слабо правосъдие и несправедливост в обществото", като обвърза причините както с "личните характеристики на г-н Гешев", така и с това, че "институцията не работи".

От Прокуратурата също публикуваха съобщение за срещата с Кирил Петков, в което се посочва, че Иван Гешев е поискал "конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия".

Той е подчертал и "водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО".

"Главният прокурор Иван Гешев увери министър-председателя г-н Кирил Петков и в ангажираността на Прокуратурата на Република България да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Иван Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото. Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства", се казва в информацията на пресцентъра на прокуратурата.

Дипломатичният тон в съобщението се различава от коментарите на Иван Гешев преди седмица в Брюксел, където той обяви, че се води "война със съдебната власт", за която "цената ще платят всички граждани".

В края на декември 2021 г. той беше изпратил и писмо до европейските институции и чуждестранни посланици с оплаквания за "ожесточен политически натиск" както срещу прокуратурата, така и срещу самия себе си.

Малко след това депутатите от управляващата коалиция поискаха оставката на Иван Гешев с декларация.


Иван Гешев се обяви за жертва на "ожесточен политически натиск" пред ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024