Снимка: © Булевард България

Кирил Петков е внесъл в Конституционнния съд официален документ от правителството на Канада, който удостоверява, че гражданството му се прекратява от 20 август 2021 г.

Датата се разминава с 4 месеца от момента, в който Петков е подал заявлението си за отказ от канадския си паспорт - 21 април.

На 12 май той встъпи в длъжност като служебен министър на икономиката, а конституцията изисква позициите в Министерския съвет да се заемат от хора, които имат само българско гражданство.

В сертификата за отказ от гражданство пише: "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Самият Кирил Петков е поискал от Конституционния съд да му даде едномесечен срок, за да представи писмено становище по делото и да му разреши изслушване в открито заседание.

Правният сайт "Лекс" цитира писмото му, в което се казва, че изходът от делото "ще има трайно отражение върху общественото мнение и оценка за действията и добро име на Кирил Петков", затова трябва да му се представи възможност да защити правата си.

Защитата на Петков е поискала още КС да събере допълнителни доказателства за правилата на канадската държава по отношение на гражданството - в случая това означава да бъде допуснато становище на междунаорден експерт.

Тезата на съпредседателя на "Продължаваме промяната" е, че моментът, в който той е направил волеизявление за отказ от гражданството, е моментът, от който той вече е освободен от него.

В писмото му се казва още, че Петков е върнал канадския си паспорт, повече от 10 г. не пребивава на територията на Канада, данъчнозадължено лице е единствено в България и тук се намират неговото семейство и центърът на жизнените му интереси, пише още "Лекс".

В сряда президентът Румен Радев внесе в КС своето становище, според което съдът не би трябвало да се произнася по казуса, след като Петков вече не е министър - т.е. делото няма предмет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората