Снимка: © Булевард България

Кирил Петков е внесъл в Конституционнния съд официален документ от правителството на Канада, който удостоверява, че гражданството му се прекратява от 20 август 2021 г. 

Датата се разминава с 4 месеца от момента, в който Петков е подал заявлението си за отказ от канадския си паспорт - 21 април. 

На 12 май той встъпи в длъжност като служебен министър на икономиката, а конституцията изисква позициите в Министерския съвет да се заемат от хора, които имат само българско гражданство. 

В сертификата за отказ от гражданство пише: "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“. 

Самият Кирил Петков е поискал от Конституционния съд да му даде едномесечен срок, за да представи писмено становище по делото и да му разреши изслушване в открито заседание. 

Правният сайт "Лекс" цитира писмото му, в което се казва, че изходът от делото "ще има трайно отражение върху общественото мнение и оценка за действията и добро име на Кирил Петков", затова трябва да му се представи възможност да защити правата си. 

Защитата на Петков е поискала още КС да събере допълнителни доказателства за правилата на канадската държава по отношение на гражданството - в случая това означава да бъде допуснато становище на междунаорден експерт. 

Тезата на съпредседателя на "Продължаваме промяната" е, че моментът, в който той е направил волеизявление за отказ от гражданството, е моментът, от който той вече е освободен от него. 

В писмото му се казва още, че Петков е върнал канадския си паспорт, повече от 10 г. не пребивава на територията на Канада, данъчнозадължено лице е единствено в България и тук се намират неговото семейство и центърът на жизнените му интереси, пише още "Лекс". 

В сряда президентът Румен Радев внесе в КС своето становище, според което съдът не би трябвало да се произнася по казуса, след като Петков вече не е министър - т.е. делото няма предмет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?